среда, 13. август 2014.

Gibanica sa tikvicama i sirom

Kad prvi put zagrizete ovu gibanicu, nema šanse a da ne pomoslite da su domaće, razvučene kore....a ustvari nisu, pravljeno je sa kupljenim korama.
Mi smo oduševljeni sa ukusom ove gibanice, probajte je i vi, možda će se i vama dopasti.



Sastojci:

12 kora za gibanicu / pitu
700 g izrendanih tikvica ( kod mene su to dve tikvice )
so
250 g feta sir
2 jaja
400 g gustog grčkog jogurta
150 g brašna
8 g praška za pecivo
200 ml ulja

Priprema:

Tikvice oprati, osušiti, očistiti od drške i osušenog cveta na dnu i izrendati na krupniju stranu rendea.
Posoliti i ostaviti da se tečnost ocedi iz njih.

Odvojiti belanca od žumanaca i žumanca umutiti sa žicom za mućenje,dodati 100 g jogurta i izrendani ili izmrvljeni sir i sve izmešati zajedno. ( sir koji ja kupujem ovde je dosta kremast i teško ga je izrendati, ja sam ga samo smrvila )


Ostaviti na stranu.

Belanca mutiti sa žicom za mućenje i polako dodavati ulje u njih i mutiti dok ne dobijete smesu koja liči na majonez.


Dodati preostalih 300 g  gustog jogurta i sve dobro sjediniti sa žicom za mućenje.


Brašno i prašak za pecivo sjediniti i prosejati po malo iznad posude sa umućenim belancetom, uljem i jogurtom i sve zajedno umutiti sa žicom u smesu, koja izgleda kao ova na slici.


Uzeti jednu koru, staviti je na radnu površinu i premazati je sa pune dve kašike,smesom od brašna i belanaca. Tako isto uraditi sa još dve kore. ( ja sam stavljala po 4 kore, moje kore nisu bile baš nešto debele, ako su vam kore deblje stavite po 3 kore )


Staviti 4 koru preko tri premazane kore, posuti sa smesom od sira i žumanaca i uzeti trečinu tikvica i dobro ih ocediti oid vode.Posuti preko sira. Pazite da ne posolite previše tikvice jer sir je dosta slan ( probajte ih kad ih ocedite,ako vam nisu slane, dodajte malo soli u smesu od sira )


Bočne strane kora podvite malo prema unutra i zaviti u rolat.
Od ove količine materijala trebate dobiti 3 rolata.

Zavijene rolate premažite četkicom sa malo ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni na od 180 do 200*C  oko 55 minuta ( vi najbolje poznajete svoju rernu, možda će trebati i kraće )

Pečenu gibanicu / pitu ostaviti da se ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplu. Uz nju možete poslužiti kiselo mleko ili pivo.



Prijatno!!!!



Zahvaljujući mom mužu, ove dve biljčice su živnule,ustvari on ih je presadio iz manje saksije u veću i izgleda da im stvarno prija.


Jasmin se baš lepo razlistao, nešto nije puno cvetao kao prošle godine, ali je zato puno porastao, ima puno novih listova i grana.


Anthurium zaista uživa da bude van na suncu i ako kažu da to cveće nebi trebalo da bude na direktnom suncu,ovo,koje sam dobila od prijateljice za slavu pre nekoliko godina, baš voli i direktno sunce mu ni malo ne smeta.Ima tri velika cveta i 4 mu izlazi.

Iznad je cvet Isusov Trn i on voli da je napolju i svako leto baš puno cveta. Vetar mi ga je oborio pre nekoliko nedelja i izgleda da se malo  "potresao" od pada, ali i dalje cveta.

10 коментара:

  1. Gibanica odlično izgleda, a i cvjeće divno napreduje. Uživajte!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. Volimo mi pite i gibanice, ovo nam je ustvari juče bio ručak ( meni ) a mužu užina sa kefirom. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Ova pita izgleda jako dobro a i cvijeće ne zaostaje, lijepo se opustiti u vrtu uz lijepo cvijeće i dobro društvo a i uz ovu finu pitu

    ОдговориИзбриши
  3. Banitsa with zucchini and feta is among my favorite ones :) Yours look so good, Zoki! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you TiKI..this is my first time making it....if I would make that will be sweet but,from now on, this is IT. Hugs, my dear friend:))

      Избриши
  4. Radujem se sto Vam se je svidela, Zori! Lepe slike! Hvala na poverenju i ako je moguce da uzmem jednu sliku, za album za moje citaoce :) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zadovoljstvo je moje i tebi, od srca hvala na ovom fantastičnom receptu. Samo izvoli, posluži se sa slikama. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Одговори
    1. Joj Tamara, potpuno si u pravu a ukus je fantastičan. Mi smo je jako brzo pojeli,ponoviću je,samo da kupim kore.

      Избриши