уторак, 16. септембар 2014.

Grašak sa ćurećim kotletima

Grašak jako volimo,koristim smrznuti ili svež...meni su oni podjednako dobri.
Danas odlučim da skuvam grašak za ručak i odemo u prodavnicu, kad tamo nađem svež grašak,već očišćen,pakovan u kesicama po 400 g i vidim mnogo lepe kotlete od ćurećih nogu, a pošla sam sa namerom da kupim piletinu ili teletinu......



Sastojci:

1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa, isečena na manje kockice
1 paškanat isečen na manje kockice
1 crvena paprika, isečena na kockice
1 ljuta paprika, očišćena od žilica i semenki i isečena na kockice
1 struk praziluka
4 do 5 čena sitno iseckanog belog luka
2 ćureće noge,isećene na kotlete
800 g svežeg ili smrznutog graška
5 do 6 manjih krompira ili po ukusu, oljuštenih i isečenih na sitnije kocke
Začini po ukusu; suvi začin, sveže samleven biber, so,montreal chicken,
2 lovorova lista
1 kašičica mlevene dimljene paprike ili koju vi koristite
mirođija
ulje za dinstanje

Priprema:

U veću šerpu sipati 4 do 6 kašika ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi. 
Dodati sitnije iseckan crni luk i pržiti dok luk ne postane staklast i malo ne omekša. U omekšali luk dodati praziluk, šargarepu, paškanat, papriku, beli luk i pržiti na vrlo tihoj temperaturi, oko desetak minuta.

Za to vreme oprati ćureće kotlete, ali nemojte skidati kožicu, to ćete uraditi kasnije kad se skuva ( moj muž voli meso sa kožicom i ja kad sipam meso u moj tanjir skinem kožicu i dam je njemu ) očistiti ako nešto ima na kožici , osušiti ih i posuti ih sa montreal chicken začinom, ako ne koristite taj začin, koristite onaj koji volite i koji imate. ( može i Podravkin mix za piletinu )

Staviti kotlete između povrća, dodajte lovorov list i sipati oko 2 dl vode ili pilećeg temeljca, začiniti po ukusu,smanjiti temperaturu i dinstati meso sve dotle dok potpuno ne omekša ( trebaće mu oko sat i po vremena ) i povremeno pogledati da li je potrebno dodati još malo vode ili temeljca.

Kad je meso potpuno meko, dodati kromipr i grašak, začiniti po ukusu,dodati kašičicu crvene mlevene dimljene paprike, naliti sa vodom ili temeljcem onoliko koliko volite da vam je čorbasto i kuvati sve dotle dok krompir i grašak ne omekša. ( ja volim ljuto, moj muž ne baš mnogo, ja dodajem sada cele male ljute feferončiće, zajedno sa drškom i ne kuvam ih dugo da nebi zaljutile puno jelo, tako da mi je ovo idealno vreme kada ih dodati )

Skloniti sa ringle, dodati sitno iseckanu mirođiju i poslužiti.



Prijatno!!!!!!

4 коментара: