Danas odem u prodavnicu i nađem tako dobre kajsije da mi je bilo žao da ih ne kupim, ali ih nije bilo puno, samo 3 kg i kupim ih ja sve, malo da ih jedemo i malo da skuvam džem. Baš sam mislila da sam zakasnila za kajsije ove godine, ali situacija je takva da nisam imala prilike da ih nađem a i da sam ih našla, ne bih mogla da skuvam džem.
Priprema: Kajsije oprati, očistiti od koštica ( sačuvajte desetak koštica, ostale bacite ) i iseći na polovine, preliti sa limunovim sokom i ostaviti sa strane.
Limun oprati, oljuštiti koricu, bez bele membrane iscediti sok i izvaditi semenkice iz limuna.
Limunovu koricu i semenke zavezati u čistu gazu i ostaviti na stranu.
U veću šerpu sipati šećer, vodu, dodati gazu sa limunovom koricom i semenkama i pustiti da polako provri, kad provri, kuvati na jakoj vatri oko 3 do 5 minuta.
Koštice koje ste ostavili na stranu,istucajte i izvadite one male "bademe" ( ne znam kako drugačije da ih nazovem ) prelite sa provrelom vodom, skinite kožicu, osušiti ih kuhinjskim papirom i sitno ih iseckajte. Ostavite ih na stranu.
Dodati u provreli sirup, kajsije i pustiti da polako i one provre, kad provre pustiti da se kuva dok ne počne da se zgušnjava.
Pre nego što dodate kajsije u sirup, izvadite gazu sa limunovom koricom.
Kad je džem skoro skuvan ( važno je kuvati ga u veću i dublju šerpu, ako je šerpa manja, proces kuvanja će vam biti duži i samim tim džem neće imati lepu žutu boju već će biti malo tamniji a to neće promeniti ukus ni malo.
Kod mene je boja ćilibara, baš iz tog razloga što nemam veliku šerpu da se brže ukuva, ali sam ukusom oduševljena, što je najvažnije.
5 minuta pre nego što je džem gotov, dodati sitno iseckane očišćene "bademe" koje ste izvadili iz koštice i kuvati.
Skuvan džem ostaviti, skinuti penu, ako je ima, i sipati u tegle, koje ste prethodno oprali i sterilisali u rerni.Sipati topli džem u vruće tegle. Zatvoriti tegle, zaviti ih u ćebe i ostaviti dok se same ne vakumiraju, preko cele noći.
Tegle treba oprati ranije i ostaviti ih, tako mokre u rerni, koju ste uključili na 100°C. dok se same ne osuše.
Ovako pripremljen džem vam može stajati oko 2 godine, jednom kad otvorite teglu, čuvati je u frižideru.
Prijatno!!!
HVALA ZORICE SUPER RECEPT BAS CU GA PROBATI IDEM SUTRA PREMA NIAGARI NADAM SE DA IH JOS IMA
ОдговориИзбришиRado, svrati u Beamsville, tamo bi ih trebalo imati. Hvala ti puno
ИзбришиPreidivno izgleda! Nisam nikad cula za upotrebu kospica, ali sto da ne, kad ih i onako jedemo!
ОдговориИзбришиHvala, meni deluje kao da ima badema u džemu, mada ne smemo preterivati sa konzumiranjem koštica.
Избриши