Ovako pripremljen ručak može da bude i za vegeterijance i za nas, koji jedemo meso...Mi smo ovu salatu jeli sa mesom sa roštilja.
Sastojci: 200 g beluga sočivo,450 g paradajza,100 g izmrvljenog feta sira,1 kašičica oceđenih kapara,1 kašičica majčine dušice,45 ml maslinovog uljasok o 1 1/2 limuna, ili po ukusu,1 mala vezica sitno iseckanog peršuna,3 pune kašike sitno iseckane mente / nane,1 veći ili 2 manja krastavca,3 struka mladog luka,po ukusu so i biber
Priprema: Očistiti sočivo ( ako nemate ovo crno beluga sočivo, koristite sočivo koje imate ) isprati pod mlazom hladne vode.
U šerpu sipati oprano sočivo i 600 ml vode, ako hoćete, umesto vode možete da koristite povrtnu supu, ili ako neste vegeterijanac, naliti sa pilećom supom, dodati kašičicu soli i kuvati dok sočivo ne omekša, ali da se ne raskuva, oko 20 minuta.Ako koristite ono obično zeleno sočivo, mislim da se ono kuva kraće od 20 minuta.
Ocediti od vode i sipati skuvano sočivo u veću zdelu i ostaviti da se ohladi.
Dok se sočivo kuva, pripremiti paradajz. Ako imate paradajz u različitim bojama, biće salata šarenija, ja sam koristila morzano mini paradajz, preseći na 6 delova ( ako je mini, preseći na pola ) dodati oceđene kapare posuti sa majčinom dušicom, biberom i sa vrlo malo soli,promešati i posuti sa izmrvljenim feta sirom i preliti sa pola količine maslinovog ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni ispod gornjeg grejača a da vam je tepsija na zadnjoj žici pri dnu samo dotle dok sir blago ne porumeni.Pazite da ne izgori..ovde samo treba da se sir zagreje i porumeni.Pečen paradajz sa fetom. ostaviti da se prohladi.
Za to vreme iseckati sitno peršun i mentu ( u ovom receptu je vrlo važno da koristite mentu, jer to je ono što će dati ukus ovoj salati )
Dodati u zdelu sa prohlađenim sočivom.
Krastavac oprati i iseckati na male kockice. Mladi luk oprati i iseckati sitnije ( ako nemate mladi luk možete da koristite malu glavicu ljubičastog luka )
Izmešati sok od 1 limuna, ostakom maslinovog ulja, so i biber, umutiti sa žicom i preliti preko sočiva, peršuna i mente, izmešati.
Na veći oval sipati sočivo sa svežim začinskim biljkicama, preko staviti pećen paradajz sa sirom, posuti sa sitno iseckanim krastavcem i mladim lukom i ako je potrebno, dodati još limunovog soka ( od one polovine, koju nismo upotrebili ) posoliti, pobiberiti i preliti sa kašikom maslinovog ulja i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар