среда, 30. август 2017.

Škampi u ljutkastom sosu sa belim lukom

Plodove mora mnogo volim, neke od njih još nisam probala, što ne znači da neću ali ono što sam probala do sada, mnogo volim i redovno ih jedem, neke manje neke više, ali kad god mi se ukaže prilika.


Sastojci: 500 g škampa,2 manja ljuta feferončića,4 do 6 čena pasiranog belog luka,30 ml maslinovog ulja,30 g putera,1 puna kašika sosa od pasiranih paprika ili ljutog ajvara,,125 ml belog vina,180 ml pavlake za kuvanje,sok od pola limuna,2 pune kašike sitnbo iseckanog peršuna,pola kašičice italijanskog začina

Priprema:  Škampe očisti od one crne venice, ja ih kupim već očišćene. Oprati i osušiti.

U veliki tiganj sipati maslinovo ulje i dobro zagrejati, staviti škampe samo da malo porumene, okrenuti i dodati sitno iseckane feferončiće, koje ste prethodno oprali i očistilči od semenki, dodati sitno iseckani ili pasirani beli luk i puter i pržiti sve zajedno.Posoliti i pobiberiti.
Iscediti sok od limuna, dodati belo vino, kratko izdinstati zajedno i izvaditi škampe napolje.

Dodati pavlaku za kuvanje u kojoj ste razmutili pire od paprike ili ajvar, dodati malo ljute tučene paprike i sipati u tiganj i kuvati dok se malo ne zgusne, oko 5 do 7 minuta.
( originalni recept je bez ovog ljutog pirea, ali se meni svidela ideja da ga dodam, vi, ako nećete i ne morate )
Vratiti škampe nazad u sos, dodati sitno iseckan peršun, izmešati i poslužiti sa prilogom po vašem izboru ( pasta, pirinač )
Ovako isto možete da pripremite i pileće belo meso umesto škampa.


Prijatno!!!!

1 коментар:

  1. Moja sreća da takodje veoma volim morske plodove i da ih ovde ima ne znam ni kako se sve vrste zovu. A škampe na ovakav način volim

    ОдговориИзбриши