среда, 16. јануар 2019.

Romovoy Baba - Rum Baba

Kaže moj muž jutros, dok smo pili kafu ( ja pijem kafu on pije čaj ) nemamo ništa slatko uz čaj...a ovaj recept mi se dopao odmah čim ga je Yelena postavila na blogu,naravno da mi je to prvo palo na pamet da napravim.... Ja sam oduševljena sa ovim receptom, verujem da ćete i vi.

Yellena, thank you very much for this perfect Rum Baba...inspiration is from Yellena's blog Cooking  Melangery




Sastojci za sirup:

200 g šećera
1 kesica vanilinog šećera sa rumom
500 ml vode
nekoliko kolutova limuna

Sastojci za testo: 

90 ml tople vode
6 g suvog kvasca
1 kašika šećera
1 XLjaje, sobne temperature
110 g brašna
korica od pola limuna
35 g putera isečenog na kockice, sobne temperature
50 g suvog grožđa
65 ml tamnog ruma
puter za podmazivanje kalupa

Priprema:

Pripremiti sve što je potrebno, svi sastojci treba da su sobne temperature
U posudu prosejati brašno i ostaviti sa strane. Puter iseći na kockice i ostaviti sa strane.
Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti sa strane.
U zdelicu staviti suvi kvasac i kašiku šećera, promešati i dodati toplu vodu i ostaviti da se kvasac podigne.


Skuvati sirup. U manju šerpicu staviti šećer, vanilu i dodati vodu. Kuvati dok se šećer ne otopi i kad provri, kuvati još 5 minuta. Sirup ne sme da bude gust. Na kraju dodati koliutove limuna i ostaviti sa strane da se ohladi.

U zdelu sa brašnom dodati jaje, nadošli kvasac i limunovu koricu i sve umutiti sa mikserom ( ja sam koristila spiralne nastavke a mogu i žice za mućenje ) i sjediniti sve zajedno, sada dodavati puter, isečen na kockice i mutiti dokle god vidite da ima komadići putera..testo treba da izgleda ovako kao na slici.( vrlo slično testu za uštipke )
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da samo počne da raste..otprilike oko 20 minuta.
Procediti suvo grožđe i dodati ga u testo,spatulom sjediniti sve zajedno.
Rum ostaviti sa strane, trebaće vam kasnije.


Kalup za male kuglofe ili ako imate manji kalup za kuglof, dobro podmazati sa puterom,ja sam koristila sprej za pečenje i sipati sa kašičicom dve trećine pun kalupić.
Ja sam napunila 8 malih modlica.
Ostaviti na toplom mestu 10 do 15 minuta ili dotle dok vam testo ne naraste da potpuno popuni modlice.


Uključiti rernu na 175°C i peći oko 20 do 25 minuta ili dotle dok vam ne budu zlatno žute.
Ohladiti vrlo kratko i izvaditi ih iz kalupa.
Staviti ih na žicu za hlađenje, ispod staviti neki manji pleh.
Stavljati po jednu ili dve u šerpicu i kašikom prelivati sirup preko njih, okrenuti ih, ali ne dražati ih više od 1 minuta u hladnom sirupu.
Izvaditi ih i staviti na žicu.


Pre služenja skuvati čaj, babe posuti sa prah šećerom i poslužiti.








Prijatno!!!!!


Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.

17 коментара:

  1. Zaista izgleda mekano i socno, divni zalogajcici uz soljicu omiljenog caja ili kafe.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga moja Lana...kolačić je izuzertno lep i sočan...prvi put jedem ovako nešto i jako nam se dopalo.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Odmah idu u receptice za probu...Divno izgledaju. Prelepe fotke, Zoki. <3 Nek vam je prijatno uz caj ili kafu ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, nećeš se pokajati..meni su uz čaj bile odlične, čaj sa malo limuna bez ikakvog dodatka meda ili šećera, jer su kolačići već slatki.ma raj za nepce. Hvala ti i pozdrav.

      Избриши
  3. Lep ti je kolačić i divne su slikice! ♥ Ovo bi moj Zoki voleo, a bogme i ja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Gago...ovo se Stanoje udavio i ja pojela dva, on sve ostalo i kaže tako dobro izbalansiran kolačić još nije jeo...Topli pozdrav za Zokija i tebe.

      Избриши
  4. Rum babas odavno zelim probati; tvoje su super ispale!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, mi smo oduševljeni sa njima, moj muž posebno. Nemoj da čekaš dugo...Hvala ti.

      Избриши
  5. They look amazing, I am so glad that you made them!!! Very good job!!

    Hugs,

    Yelena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yellena, they don't look only amazing they also taste amazingly good..we just loved them and we enjoyed them very much with cup of tea. Thank you so much for great recipe. Hugs and warm regards))))

      Избриши
  6. Sočan i mirisan...sve osjećam kao da je ispred mene! Predivan i ja ga jako volim!

    ОдговориИзбриши
  7. Zorice sve što radiš je preljepo i savršeno izdekorirano.

    ОдговориИзбриши