среда, 17. новембар 2021.

Mlečni hleb sa kukuruznom tangzhong metodom

 Pre nekoliko nedelja došla nam je komšinica, starija gospođa, na ručak. Za ručak nam je donela njene hlebčiće, i celo društvo se oduševilo tim hlebčićima i naravno da smo tražili recept. Ona nam je donela originalni recept, koji sam ja preslikala i svima poslala i da ne čekam dugo, rešim da ih i ja napravim, samo sam ja te male hlebčiće napravila kao hleb, ali u kojoj god formi da se naprave, odlični su.

Japansku tangzhong metodu obožavam i vrlo je često koristim, ali nikad još nisam pravila sa kukuruznim brašnom, ovo mi je prvi put, ali ne i zadnji....pa da krenem sa receptom.

Sastojci za tangzhong testo: 170 g kukuruznog brašna ) ja sam koristila brašno koje koristim za proju ) 500 ml mleka, 65 g putera i 1 kašičica soli

Sastojci za testo: 600 g brašna ( ja sam koristila hlebno brašno, bread flour ) 2 jajeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 125 ml tople vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca

originalni recept

Priprema: U šerpicu sipati vodu, dodati so, puter i kukuruzno brašno i staviti na ringlu da se zagreje i dok se kuva, stalno mešajte dok se ne stvori gusta masa, oko desetak minuta.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U toplu vodu razmutiti kvasac i kašičicu šećera i kad se kvasac podigao dodati ohlađenom testu od kukuruznog brašna i na kraju dodati 2 blago umućena jaja i sjediniti sve zajedno.

Brašno prosejati, dodati kašičicu soli i  dodavati u masu od kukuruznog brašna dok ne dobijete meko testo. Isipati na radnu površinu i dobro izmesite testo.
Meni, nekim slučajem testo je bilo prežitko ( ne sećam se da li sam dodala 125 ml tople vode ili 250 ml ) i testo sam mesila jako dugo, oko 15 minuta dok nisam dobila meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i sad možete praviti na 2 načina, kao hleb, koji sam ja pravila ili kao male hlebčiće.
Ja ću vam napisati oba načina.
Prvi način je kao ovaj na originalnom receptu i kako je pravila naša komšinica. U tom originalnom receptu se dodaje i 100 g šećera, jer su ovi hlebčići slatki i obično se jedu za doručak uz kafu ili čaj.
Od testa otkidati male kuglice i lepo ih oblikovati. U plehu za muffine ( prethodno premazati kalupe ) stavljati po tri kuglice ( ovde će biti dovoljno za 30 kalupića ) i kad ste završili pokriti ih i staviti dok se kuglice ne uduplaju.
Zagrejati rernu na 225°C i peći ih oko 15 minuta ili dok vam ne porumene.

Ostaviti da se ohlade i ohlađene možete staviti u kese za zamrzivač i zamrznuti a ako imate veću porodicu, biće dovoljno za ručak.
Drugi način, kako sam ja pravila je malo drugačiji. Ja sam želela da imam hleb koji bih koristila uz jelo i u moje testo nisam dodala tih 100 g šećera jer ne volim slatkast hleb da jedem uz jelo.

Naraslo testo sam podelila na 6 delova po oko 290 g svaki deo. ( napravila sam 2 hleba i jedan sam odnela prijateljici a jedan nama.
Premesiti svaki deo, pokriti i ostaviti da se testo odmori.
Svaki deo rastanjiti oklagijom na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik pa svaki pravougaonik zaviti u rolat i rukama rastanjiti te rolatiće oko 35 cm dužine.
Staviti 3 rolata jedan pored drugog i uplesti u pletenicu a možete umesto tri rolata napraviti samo jedan rolat, da ne delite testo na 3 dela i zaviti u rolat.
Pripremljenu pletenicu, kojoj ste krajeve podvili ispod, preneti u pleh za hleb, veličine 10cm X 30 c, ili sličnih veličina i koji ste prekrili pek papirom. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo popuni kalup.


Naraslo testo premazati sa vrlo malo mleka ( ako nećete da posipate semenkama ne morate ga ni premazivati ) i posuti semenkama po vašem izboru, kod mene je susam i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta. Izvaditi pečen hleb i ostaviti na žici da se ohladi.

Kod svih pečenih testa / hlebove, vrlo je važno da ostavite dovoljno da se ohlade i da ih sečete onim reckavim nožem za hleb da bi vam tekstura testa ostala ovakva kakva je na fotkici kod mene. 
Testa traže veliku pažnju i strpljivost.


Ova vrsta hleba bude mekan i po nekoliko dana, ja sam danas, treći dan jela za doručak i zaista je odličan.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар