недеља, 21. новембар 2021.

Jutarnje cimet rolnice sa jabukama

Obožavam ih na svaki mogući način, najomiljenije su mi od brioche testa a druge su mi od kuvanog testa, tzv tangzhong metodom. Ako nikad niste probali peciva sa ovom metodom preporučujem vam da ih napravite i uverite se sami koliko su dobre. Ja sam pravia mnoga peciva sa ovom metodom i što je dobro da su i sledećih nekoliko dana vrlo mekana i sveža, baš zahvaljujući tom kuvanom testu.



Sastojci za kuvano testo: 71 g mleka, 71 g vode i 28 g brašna

Sastojci za testo: cela količina kuvanog testa, 85 g omekšalog slanog putera, 170 g mleka, 2 l jaja, 500 g brašna, 21 g mleka u prahu, 9 g suvog kvasca, 50 g šećera 1 kesica vanilinog šećera

Sastojci za posip: 115 g omekšalog slanog putera, 200 g braon šećera, 15 g gustina, 20 g cimeta, 1 veća ili 2 manje jabuke

Sastojci za premaz: 60 g omekšalog slanog putera, 60 g krem sira, 115 g šećera u prahu, 1 i po kašika soka od pomorandže, nekoliko kapi prirodno ulja od pomorandže, 1/2 kašičice tečne vanile

Priprema:
U manju šerpicu sipati mleko, vodu i brašno i izmutiti da nema grudvica. Kuvati dok ne dobijete masu koja liči na gusti puding. Skloniti sa ringle, dodati omekšali puter i mešati dok se puter i testo ne sjedine, dodati mleko i opet umutiti zajedno, dodati šećer i vanilin šećer i na kraju dodati 2 jajeta i sjediniti u glatku masu.

Prosejati brašno zajedno sa mlekom u prahu i dodati suvi kvasac, promešati i dodati sve mokre sastojke i početi sa mešenjem testa.

Ako mesite mikserom uzeće vam nekih desetak minuta da dobijete svilenkasto testo, koje je izuzetno meko ali se odvaja od stranica zdele od miksera.

Ja moja testa mesim rukama i meni je uzelo dvadesetak minuta da ga umesim i da mi ruke budu čiste od testa...molim vas, nemojte dodavati više brašna jer testo mora da bude meko i da se lepi za ruke. Ruke namazati sa malo ulja, oblikovati testo u kuglu i staviti u podmazanu vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste pripremite posip i premaz.

U zdelu pomešati braon šećer, gustin i cimet a puter mora da vam bude omekšan da biste mogli da premažete preko testa.

U zdelu staviti omekšali puter i krem sir, dodati sveže iscedjen sok od pomorandže i sjediniti sve u glatku masu i tek na kraju dodati prah šećer i sjediniti sve zajedno. Ostaviti sa strane.

Po želji, testo se može uveče umesiti, pokriti i ostaviti u frižider da raste na hladnom. Ja obično tako radim jer mnogo volim testa koja rastu na hladnom, nekako su mi testa mnogo bolja i ukusnija. Probajte nekad taj način. Ovo vam je idealno da pripremite u subotu uveče i da imate tople cimet rolnice za nedeljni doručak sa vašom porodicom. Idealno uz kafu ili šolju mleka,,,kod nas je bi doručak uz šolju mleka a ako vam ostane, odlične su i kasnije, samo ih kratko zagrejati pre služenja.


Sledećeg jutra vrlo blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo veličine 40cm X 45cm. Premazati sa omekšalim puterom i posuti sa pripremljenim posipom od cimeta. Oklagijom preći nekoliko puta preko posipa da se leo zalepi za testo. Mi jako volimo dodatak jabuke u rolnicama, ja sam izrendala jednu jabuku preko testa a vi ne morate. Zaviti u rolat i iseći na 12 delova i staviti u pekač veličine 30cm X 33cm ili sličnih veličina, koji ste prethodno premazali otopljenim puterom ili isprskali sprejom za pečenje. Ostaviti mesta između rolnica jer rolnice trebaju još jednom da narastu. Pokriti i ostaviti još 40 minuta. Posle 30 minuta uključiti rernu da se greje n 180°C i peći ronice u zagrejanoj rerni oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Izvaditi iz rerne, premazati sa pripremljenim premazom od putera i krem sira i poslužiti tople. Potpuno ohlađene rolnice možete staviti u kontejner koji ima poklopac i na sobnoj temperaturi mogu stajati nekoliko dana.


Ja još nikad nisam imala sreće da izvadim rolnice iz tepsije a da mi sve stranice budu čitave ali da znate da mi to uopšte ne smeta ali estetski bi možda izgledale lepše. Rolnice su toliko lepe da jednostavno im nećete moći da odolite.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар