четвртак, 25. новембар 2021.

Punjene ćufte ( Scotch Eggs )

 Zaista ne bih znala kako da nazovem ovo divno jelo, nisu punjene ćufte a škotska jaja mi deluje baš bez veze, tako da ipak ostavljam kao punjene ćufte.

Ovako pripremljena kuvana jaja su odlična za ručak, uz prilog i salatu po vašem izboru, možete poslužiti i gostima kao deo ručka.

Ako koristite jaja od prepelice, može da vam bude i odlično toplo predjelo. 

Sastojci: 400 g mlevene ćuretine ( ili mesa po vašem izboru ) 1 žumance, 40 ml mleka, 2 čena belog luka, suvi začin, 1 mala ljuta papričica, 20 g sveže izrendanog parmezana, 1 kašika sitno isečenog peršuna, 20 g hlebnih mrvica, so i biber po ukusu

i još: 6 manjih  jaja

Za paniranje: 1 belance, 1 celo jaje, malo soli, brašno i hlebne mrvice

Priprema: Jaja staviti u šerpicu, naliti vodom i pustiti da provri. Kad provri kuvati tačno 3 minuta, skloniti, ocediti od provrele vode, naliti hladnom vodom i ostaviti da se ohlade. Hladna jaja pažljivo oljuštiti i osušiti kuhinjskim papirom. Ostaviti ih na stranu.

Meso možete da koristite koje god želite, najbolje je od svežih kobasica koje su već začinjene. Ja ih nisam imala i mrzelo me da idem po ovoj kiši da ih kupujem pa sam iskoristila mlevenu ćuretinu.

U zdelu staviti meso, dodati 1 žumance, mleko, sitno iseckan beli luk, kašičicu suvog začina, ljutu papričicu očistiti od žilica i semenki i iseckati što sitnije možete, dodati mesu, sveže sitno izrendan parmezan, peršun, hlebnih mrvica, so i biber i sjediniti sve zajedno. U slučaju da je masa od mesa retka, dodati još malo hlebnih mrvica. Ostaviti pola sata u frižider da se ukusi sjedine.

Izvaditi meso iz frižidera i podeliti na 6 delova. Uzeti jedan deo staviti na dlan i rukom malo poravnjati meso, staviti skuvano jaje i obmotati masu od mesa okolo jajeta. Sad tako isto uraditi i sa preostalim jajima i mesom.

Pripremiti 3 tanjira; u jedan izmutiti jaje i belanac i posoliti vrlo malo. U drugi staviti hlebne mrvice ( umesto mrvica možete da koristite izmrvljene pahuljice corn flakes-a  a u treći brašmo.

Svaku pripremljenu "ćuftu" uvaljati prvo u brašno, pa u jaja i na kraju u hlebne mrvice ( ja koristim panko mrvice koje su pravljene od sredine belog hleba pa sušene i vrlo su hrskave ) i još jednom vašim rukama oblikovati pripremljene ćufte. Možete ih ostaviti pola sata u frižider da se masa stegne ili pripremiti ih odmah.

Ove ćufte se prže u ulju, ja sam ovog puta pekla u rerni. Isprskala sam ih sprejom za pečenje i pekla oko 35 do 40 minuta u rerni ili dok ne porumene onako kako volimo.

Ako stavite tanji omotač mesa oko jaja, pecite ih kraće.

Dok se ćuftice peku pripremite prilog po vašem izboru. kod nas je to pire krompir i ljute papričice u ulju.

Ako odlućite da ih pržite, sipajte u tiganj dosta ulja, zagrejati ulje ali da ne bude prevruće i pržiti oko 5-6 minuta, okrećući ih da se isprže ravnomerno sa svih strana, izvaditi i ocediti na kuhinjskom papirnom ubrusu od viška masnoće. Pržene će vam biti ukusnije i sočnije jer su pržene, ali ništa manje nisu ukusne ni one koje su pečene u rerni i biće manje masne. 

Prednost ovog jela je u tome što sve možete da pripremite veče pre i kad dodjete s posla, samo ih ispržiti ili ispeći. 


Prijatno!!!

Juče smo opet išli kod farmera ( ovaj nam je bliži ) i kupismo domaća jaja..Došli smo kasno, kad su koke već zatvorili jer ima lisica i šakala pa da ih ne pojedu...kako su bile srećne kad smo došli blizu njih, odmah su počele da "pričaju" sa nama...verovatno su mislile da ćemo im dati hranu.



Нема коментара:

Постави коментар