понедељак, 8. новембар 2021.

Slatki hleb sa ljubičastim batatom

 Ljubičast batat sam tražila jako dugo i kad sam ga najzad našla kupih 4 komada i sad se to mora utrošiti na neki način.. ovo je drugi recept koji pripremam sa njim...jednostavno sam oduševljena ovim testom, koje bih vam preporučila da ga probate.


Startno testo: 50 g hlebnog brašna, ( brašno sa većim procentom proteina i glutena ) 45 g vrele vode

Sastojci: 175 g hlebnog brašna, 75 g svenamenskog brašna, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 100 ml vruće vode, 15 g mleka u prahu, 45 g omekšalog putera, 1 jaje, ( ostaviti 1 kašiku umućenog jajeta za premazivanje testa ) 2 kesice vanile, 75 do 100 g šećera ( ako volite slađe stavite 100 g ) listići badema

Sastojci za fil od ljubičastog batata: 130 g  ispečenog batata, ( ako nemate ljubičasti moglo bi i sa običnim, važno je da se ima kontrast testa i fila ) 1 kašika pavlake za kuvanje, 20 g putera, 1 kesica vanilinog šećera

Priprema:  U manju zdelicu sipati brašno i vrelu vodu i sjediniti da dov+bijete gumastu masu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider da odstoji bar 24 sata. Moje startno testo je igrom slučaja stajalo 48 sati u frižideru.

Kad ste spremni da pravite testo, izvaditi iz frižidera, sipati 100 ml vruće vode u testo i malo kašičicom razmutite da se testo blago zagreje.

Oba brašna izmešati i prosejati, dodati mleko u prahu, kvasac, ( ja koristim suvi kvasac koji ide direktno u brašno, koji ne mora da se rastvara u vodi, a vi, ako koristite svež kvasac ostavite 25 ml tople vode i rastvoriti kvasac sa malo šećera ) šećer, vanilin šećer, blago umućeno jaje i zamesite tesato. Testo je meko. Isipati ga na radnu površinu i dodati 45 g omekšalog putera isečenog na kockice. Testo će vam biti žitko, ali tako treba da bude. Sad ćete vašim rukama testo mesiti sve dotle dok se puter ne sjedini sa testom i dok se gluten ne razvije a to može da uzme i do 15 minuta. Ako imate kuhinjski mikser robot, on vam ovo može odrafditi mnogo lakše. Jednom kad se gluten razvije dobićete tako glatko i vrlo elastično testo, koje, kad se razvuče prstima se ne kida. Ja imam taj veliki Kitchen Aid mikser ali mi je teško da ga donosim i ovo sam sve odradila rukom. Oblikovati testo u kuglu, pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. ( kolaž će vam prikazati stanje testa i da tokom dugog mešenja ćete dobiti divno testo.

Dok testro raste pripremiti premaz. Ispečen batat izgnječitiu viljuškom, dodati omekšali puter, vanilin šećer, pavlaku i sve izmešati i ostaviti na stranu. Ako vam je iz frižidera, stavite sve sastojke zajedno i vrlo kratko zagrejati i izmešati dok se puter ne istopi.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu pažljivo i bez ponovnog mešenja rastanjiti u pravougaonik 0.05cm debljine. Premazati pripremljenim filom i preklopiti na 3 dela. ( pogledajte kolaž )

Kad ste ga preklopili po dužini još malo oklagijom rastanjite po širini i onda iseći na 3 trake, po mogućstvu, iste širine. Razdvojiti  i uplesti u pletenicu ali da vam rasečeni deo uvek bude okrenut prema gore. Krajeve upletene pletenice podviti ispod tako da vam se sastavljaju ispod. Ako koristite duži a uži kalup onda ne morate podvijati skroz do polovine , nago samo vrlo malo na početku i dobićete nižu pletenicu. Ja sam htela da mi bude višlja i koristila sam kalup 10cm X 20 cm a vi, ako želite nižu pletenicu onda koristite kalup 10cm X 30cm  i takva će biti leoa. ( sledeći put ću je praviti tako )

Kalup za hleb, koji ćete koristiti prekriti pek papirom i pažljivo preneti pletenicu. Pokriti i ostaviti da napuni pleh.

Zagrejati rernu na 175°C  Naraslu pletenicu premazati sa onom kašikom jajeta koju ste ostavili na stranu i dodati nekoliko kapi vode, posuti seckanim bademima i peći oko 25 do 30 minuta. U slučaju da počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.


Pečeno izvaditi iz rerne, izvaditi pek papirom iz kalupa i ostaviti da se ohladi na žici. Skloniti pek papir.

Ohlađenu pletenicu / hleb posuti prah šećerom zamirisan vanilom, iseći na parčiće i poslužiti uz kafu, čaj, mleko...


Ovako pripremljena testa sa ovom japanskom metodom su  izuzetno mekana i po nekoliko dana. Pletenicu možete napraviti i sa nekim drugim premazom; Čokoladom, nutelom, linoladom, pekmezom ili jednostavno bez ikakvog premaza a može se napraviti i u slanoj verziji samo bez šećera i vanile.

Primetila sam da testa koja se prave sa mlekom u prahu su mi mnogo bolja nego testa koja se prave sa mlekom, e sad, da li sam ja to umislila ili je zaista tako, ne znam.



Prijatno!!!!






Нема коментара:

Постави коментар