уторак, 9. новембар 2021.

Slana štrudla

 Volim da mesim testa, prvo što ih oboje volimo i to nam puno puta bude doručak ili u kasno po podne, užina, jer mi ne večeramo, popijemo čašu jogurta ili nešto vrlo malo, ako ostane od peciva i to nam je dovoljno.

Pravila sam slani rolat na temu onog majmunskog hleba ( monkey bread, samo što se on obično pravi u slatkoj verziji, ali nama se nije jelo ništa slatko, nego nešto sa sirom i jajima )


Sastojci za testo: 400 g brašna, 125 ml mlaćenice, 125 ml kisele vode, 65 ml ulja, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 žumance
Sastojci za fil: 300 g feta ili mladog sira, 2 belanca, 1 puna kašika peršuna
Za premazivanje testa:  1 žumance i nekoliko kapi vode, semenke susama

Priprema:  Prosejati brašno u zdelu u kojoj ćete mesiti testo. Mlaćenica i kisela voda neka vam budu sobne temperature, sastavite te dve tečnosti zajedno.
U brašno sipati suvi kvasac i promešati, dodati šećer, ulje, 1 žumance i na kraju mlaćenicu i kiselu vodu i blago sjediniti varjačom, dodati so i zamesiti testo da dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke. Ako vam je testo isuviše meko, dodavati po vrlo malo brašna i mesiti dok ne sjedinite s testom. Oblođikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, pripremite fil. Izmrviti sir ( ja sam koristila nemasni sir koji se ovde zove tvorog, to je vrlo slično urdi ili siru škripavcu, ili sir koji nije mastan da se ne bi otopio dok se peče i da se nigde ne vidi sir, jer ja volim da vidim i osetim sir u testu. Pomešati sa blago umućenim belancima i sitno isečenim peršunom. ( ko ne voli peršun neka ga izostavi )

Naraslo testo isipati na radnu površinu i blago premesiti. Podeliti na 2 dela premesiti, pokriti i ostaviti da se testo odmori desetak minuta.
Uzeti jedan deo, blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko 3 do 5mm, posuti polovinom fila koji ste prethodno pripremili dok je testo raslo,zaviti u rolat i seći parčiće nepravilnih oblika, trougliće, rolatiće ili kako već volite.
Kalup za kuglof ( a možete da koristite i neku dublju vatrostalnu posudu ) premazati uljem ili isprskati sprejom za pečenje i ređajte ( da ne kažem bacajte ) parčiće isečenog testa. Sad tako isto uradite i sa drugim delom testa. Pokriti i ostaviti da se kalup skoro popuni ali da se ne napuni potpuno jer će testo još da naraste prilikom pečenja. Važno je da se koristi najveći kalup koji imate za kuglof ili 2 manja.


 Naraslo testo premazati sa umuđenim žumancetom i nekoliko kapi vode, posuti semenkama susama i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.



Ispečenu kuglof štrudlu ostaviti nekoliko minuta u kalupu i vrlo pažljivo okrenuti kalup, štrudla bi trebala sama ispasti, ako ne vrlo nežno treskati kalup da štrudla ispadne. Ostaviti je na žici da se ohladi.Ja sam želela da dobijem štrudlu, koja će biti kao kuglof, vi ako želite da svaki deo kidate sa štrudle onda otopite oko 100 g putera i svaki deo koji ste isekli zamočite u taj otopljeni puter i ređati u kalup.

Ohlađenu kuglof štrudlu iseći na komade i poslužiti uz jogurt kao doručak ili užinu.



Prijatno!!!!
























Нема коментара:

Постави коментар