недеља, 28. новембар 2021.

Domaće kiselo mleko

 Znam da vi, iskusne domaćice, znate kako da napravite kiselo mleko, ima onih koji ne znaju kako da ga naprave.

Pre nekoliko dana smo imali gošću, koja ne zna kako da ga napravi i ovo pišem za sve one, koji tek treba da nauče kako da ga naprave.

Sastojci: 1.5 l mleka, 150 g kiselog mleka 

Priprema:  Staviti mleko da se skuva, ali ne na jakoj temperaturi. Skuvano mleko skloniti sa ringle i ostaviti da se hladi. Mleko ne sme da bude ni prevruće ni mlako pre kiseljenja već je sasvim dobro kad stavite mali prst i polako brojite do deset, ako možete da izdržite tu toplotu do deset, onda je mleko u redu, ako ne možete, ostavite da se još malo prohladi.

Dok se mleko hladi, pripremite zdelice, teglice ili u čemu ćete čuvati kiselo mleko ( može i manja šerpica ali ja volim da je svako mleko pojedinačno i koristim teglice ili zdelice koje su mi dovoljno velike za jednu upotrebu i koje imaju poklopce ) i jedno ćebe ili flanerski čaršaf. ( ja imam jedan stari flanerski čaršav koji koristim samo kad kiselim mleko )

Verovatno da se može izmeriti i kuhnjskim termometrom ali moja mama me je ovako naučila i ja od kad kiselim mleko tako radim.

U manju zdelicu sipati kiselo mleko, ( maja može biti od gustog jogurta ili pređašnje ukiseljeno mleko, koje ćete ostaviti da vam bude maja. Ja obično to mleko stavim u jednu od ovakvih teglica, koja ima poklopac i ostavim kad se ukiseli u frižider da mi posluži kao maja za sledeću turu. ) dodati punu kutlaču toplog mleka i sve izmutiti žicom da dobijete glatku masu.

Sipati tako razmućenu masu nazad u šerpu i još jednom, žicom za mućenje sjedinite mleko i maju. Raspodelite svuda po teglicama ili zdelicama, zatvoriti ih i na kuhinjski sto staviti flanerski čaršaf, na čaršav staviti zdelice da su blizu jedna pored druge ili jednu na drugu, pokriti krajevima i dobro ušuškati svuda okolo. Ako vam je kuhinja hladnija, stavite još nešto preko.

Ko želi, umesto da koristite čaršaf, sve teglice i zdelice staviti u neku tepsiju, pokriti ih kuhinjskom krpom. Zagrejati rernu na 75° C, isključite rernu ( ako vam rerna dobro greje može i 50°C ) i stavite  tepsiju sa teglicama u rernu. Ostavite 8 sati da odstoji u rerni. Ja to obično radim uveče i ostavim da odstoji preko noći.

Ujutru izvaditi iz rerne i staviti u frižider, najmanje 4 sata, da se dobro rashladi i poslužiti onako kako vi volite.

Mi u jogurt dodajemo sveže voće, laneno seme, chiu, med, javorov sirup...kako nam šta padne na pamet i šta imamo u kući a moj muž ga najviše voli takvo kakvo jeste, bez ikakvih dodataka i njemu je to i užina i doručak i užina pred spavanje, tako da kod nas nikad se ne pravi manje od 4 litre mleka i uvek koristim punomasno mleko.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар