субота, 27. новембар 2021.

Slatko pecivo

 Mnogo mojih recepata ima još uvek na Coolinarici koje ja nisam prenela na blog i ovih dana ću polako ih prenositi a brisati sve moje recepte sa Coolinarike, jer mislim da nema smisla da budu tamo, ako mene nema kao aktivnog člana na njoj. Ne radim to iz nikakvog inata i prkosa, jednostavno više ne znam koji recept sam prenela a koji nisam jer ih ima previše.

Jedan od takvih recepata je i ovaj, koji je još iz 2015 godin.



Sastojci:  350 g svenamenskog brašna, 150 g hlebnog brašna, 200 ml gustog jogurta, 100 g šećera, korica od limuna, 1 kesica burbon vanile, prstohvat soli, 2 jajeta, 125 ml toplog mleka
5 g suvog ili 12 g svežeg kvasca, šljive
 
Priprema:  Zagrejati mleko da bude mlako, dodati kašičicu šećera ( oduzeti od ukupne količine šećera ) i kvasac, promešati i ostaviti sa strane.
U vanglicu prosejati oba brašna i prstohvat soli, napraviti udubljenje i tu dodati šećer ( količina šećera se može smanjiti ili povećati, u zavisnosti od vašeg ukusa ),vanilin šećer, koricu limuna, jaja ( umutiti jaja posebno sa viljuškom, malo više od polovine umućenih jaja sipati u testo a deo ostaviti da premažete pecivo pre pečenja ) nadošli kvasac i jogurt i sve to, sa mikserom zamesiti, a možete i rukom i mesiti oko desetak minuta, dok vam se na testu ne pojave mali plihčići i ne dobijete lepo meko i glatko testo.
Oblikovati u kuglu, premazati blago sa malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. ( možda će vam trebati više vremena da se testo udvostruči jer ovde ima manje kvasca )
Dok testo raste pripremite šljive, ako su šljive manje, ostavite ih cele, samo prvo izvaditi koštice,a ako su veće, kao moje, onda je dovoljna samo jedna polovina.
Ako šljive nisu dovoljno slatke, možete ih posuti sa kašikom šećera i sve zajedno promešati, a ako su dovoljno zrele i slatke, nema potrebe dodavati šećer.

Udvostručeno testo isipati na radnu površinu i podelite na onoliko manjih jufkica koliko hoćete da su vam velike ružice.
Svaku jufkicu lagano premesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti je u krug koliko volite da su vam ružice velike ( nemojte da su vam prevelike ) taj krug zaseći na 4 dela ( pogledajte radni kolaž, on će vam najbolje pomoći, jer verovatno moj opis neće biti dovoljan )


 Pleh prekriti pek papirom i naređati pripremljene ružice, ja ih obično malo razdvojim, jer će one još da narastu prilikom pečenja.
Pripremljene ružice pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu još 15 -20 minuta.
Uključiti rernu na 175°C da se zagreje.
U preostali deo jajeta dodati nekoliko kapi mleka i premazati naraslo pecivo, peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Ohladiti kratko, posuti sa prah šećerom, skuvati kafu i poslužiti toplo.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар