четвртак, 11. новембар 2021.

Slana pletenica za doručak

 Idealan nedeljni doručak za celu porodicu...a može da vam bude i večera.

Sastojci za testo: 250 g brašna za hleb, 110 ml kefira, 5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 50 ml ulja, 1 kašičica soli i 1 kašičica šećera, 1 jaje

Sastojci za punjenje: 225 g sveže kobasice, 1 struk praziluka, samo beli deo, 130 g blitve, 2 čena belog luka, po ukusu so i biber, 4 jaja, 50 ml pavlake za kuvanje, 100 g izrendanog belog cheddar sira ili koji kačkavalj koristite. Može i mozzarella.

Priprema: Prvo ćemo pripremiti testo. Sve namirnice neka vam budu sobne temperature.

Prosejati brašno, dodati šećer, suvi kvasac i soli,promešajte i ostavite na stranu. U manju zdelicu umutiti viljuškom jaje i oduzeti za jednu kašiku,  ( sa tim ćemo premazati pletenicu ) dodati kefir i ulje, sjediniti sve zajedno i sipati u brašno. Zamesiti testo. Zamešeno testo isipati na radnu površinu pa ga dobro izmesiti, jedno 5 minuta, oblikovati ga u loptu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Pred kraj, kad je testo skoro naraslo, pripremite fil:

U tiganj sipati vrlo malo maslinovog ulja, zagrejati pa dodati sitno iseckan praziluk i pržiti ga na osrednjoj temperaturi, samo da omekša. Svežoj kobasici skinuti opnu i isitniti da ne bude ni presitno ni prekrupno i dodati u omekšali praziluk i pržiti dok se ne isprži. Ovde ne treba koristiti nikakve začine jer sveže kobasice su već dovoljno začinjene. Isipati u veću zdelu.

Obrisati kuhinjskim papirom tiganj, sipati vrlo malo maslinovog ulja i dodati sitno iseckan beli luk i pržiti samo da zamiriše. Blitvu ( ili zeleniš koji koristite ) oprati, ocediti od vode, osušiti i iseći na krupnije komade ( skinuti onaj deblji koren iz sredine ) i dodati u tiganj i pržiti samo dok blitva ne svene. Blago posoliti i pobiberiti. Isipati u istu zdelu gde je i meso.

Obrisati tiganj pa dodati vrlo malo putera ili ulja. U posebnu zdelu umutiti jaja, dodati pavlaku za kuvanje, blago posoliti i pobiberiti i spati u tiganj. Pržiti samo dok se ne zgusne, ali ne previše jer će se još u rerni peći. Sipati i to u zdelu sa ostalim sastojcima.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini isipati testo i bez da ga premesite, rastanjite ga u obliku pravougaonika oklagijom na 0.05cm debljine. Stranice iseći na trakice oko 3cm široke a sredina ostaje cela.

U zdelu gde su svi sastojci za nadev dodajte izrendan sir i izmešajte sve zajedno. 

Nadev stavljati po sredinii biće ga baš dosta, ali ne i previše, sasvim dovoljno da ima bogato punjenje.

Prebaciti isečene krajeve jedan preko drugog unakrst a gornju i donju stranu dobro ušuškajte da vam fil ne curi.

Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Premazati onim jajetom što ste ostavili sa strane, u koje ćete dodati nekoliko kapi vode.Posuti semenkama po vašem izboru.

Uključiti rernu da se greje na 175°C i peći u zagrejanoj rerni oko 30 do 35 minuta.

Ispečenu pletenicu ostaviti na žici da se kratko ohladi pa tek onda skloniti pek papir. Ostaviti da se ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplu za doručak uz jogurt ili za večeru uz neku salatu.

Odlično je i poneti na posao, ako je nešzo ostalo.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар