недеља, 17. јул 2022.

Grčka kukuruzna pita

 Ne bih mogla da ovo nazovem projom, jer proja nije, ali se pravi sa kukuruznim brašnom i zaista je odlina pita za večeru a može i ujutru za doručak...nama, pored čorbice od paradajza, bila je za ručak.

Sastojci: 750 g tikvica, 300 g feta sir, 200 g gustog grčkog jogurta ili pavlake, 4 jaja, 60 ml ulja, 3 struka mladog luka, 2 kašike peršuna, 8 g praška za pecivo, 1 kašika kisele vode, 165 kukuruznog brašna, 70 g speltinog brašna

Priprema: Tikvice oprati, osušiti, odseći krajeve i izrendati na krupnije. Posoliti i ostaviti u đevđir da ispusti tečnost oko pola sata. Posle pola sata dobro iscediti tikvice.

Dok su jaja hladna, odvojiti belanca od žumanca, jer se tada lakše odvajaju nego kad su sobne temperature, umutiti mikserom belanca u šne sa malo soli i dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro sjediniti pre nego što dodate sledeće žumance, dodati ulje, alo umutit i na kraju dodati gusti grčki jogurt ili kiselu pavlaku. Ja sam koristila pavlaku koja je puno gusta, skoro da liči na kvark sir pa sam dodala 1 kašiku kisele vode.

Ovu pitu možete napraviti i gluten free, izostavite speltino brašno i ukupna količina kukuruznog brašna koje je srednje krupno, povećati na 220 g.

Mladi luk oprati, osušiti i sitno iseckati. Peršun a možete dodati i mirođiju, ako je volite, sitno iseckati pa sve to dodati u masu od jaja i tek onda dodati dobro isceđene tikvice

Pomešati obe vrste brašna zajedno sa praškom za pecivo i dodati u masu od jaja i sjediniti a tek na kraju dodati feta sir, koji ćete prstima izmrviti ali ne previše da ipak ima komadići sira, ali da nije puno mastan, jer će se istopiti u piti dok se peče.

Sve nežno sjediiti zajedno da ne smeljate sir dok mešate. Najbolje je to uraditi spatulom.


Pleh, veličine 30cm X 22cm, ili sličnih veličina prekriti pek papirom ili premazati sa malo ulja i posuti kukuruznim brašnom pa višak istresti. Sipati masu u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 do 55 minuta.


Pečenu pitu ostaviti kratko da se ohladi u plehu pa izvaditi sa pek papirom, ako ste ga koristil, iseći na kocke i poslužiti šta god vam je drago s njom...
Pita može biti na sobnoj temperaturi 24 sata, posle toga staviti u frižider.

Prijatno!!!



2 коментара:

  1. Svaki put me iznova odusevi svaki vas post, recept, a slike su da prosto kroz ekran mame da pravim i sto ne bih inace. Prekrasno i decentno. Da li ovde koristite kukuruzno brasno i gde ga kupite, ili palenta brasno? Hvala unapred Teta Zorice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. Koristila sam cornmeal od kog se kuva kačamak / palenta a u svakoj prodavnici imaš brašno od kukuruza, pogledaj gde stoji cornmeal tu je i ono...Puno pozdrava.

      Избриши