Od kada smo počeli da imamo našu baštu od tada počinjem da pravim paradajz sos, koji koristim tokom cele godine, za jela koja kuvam, pasulj, punjene paprike, lazanje, ćufte i svaki put me ukus tih jela oduševe baš zbog tog dodatog kuvanog sosa.
Pričam sa mojom prijateljicom pre 5-6 nedelja o zimnici i ona mi kaže da ona kuva paradajz sos tako što prvo ispeče paradajz i povrće, ali ne potpuno, onda melje sve to zajedno, procedi od kožica i semenki i tek ga na kraju kuva...
Naravno da sam morala da ga isprobam i na ovaj način a ove godine sam pravila i moju verziju, koju pravim od ranije, tako da ću od sada praviti obe verzije, jer mi se sviđaju obe a paradajza u bašti, hvala Gospodu, ima dosta..
Pošto meni ne stigne sav paradajz odjednom onda ja kuvam 3-4 puta dok ne utrošim sav paradajz a inače koristim nekoliko vrsta paradajza, san marzano, volovsko srce i heirloom a vi koristite onaj koji vi volite i koji imate.
Sastojci: 5 kg paradajza, 4 velike glavice crnog luka, 1 cela glavica belog luka, 2 do 3 struka celerovih stabljika, 4-5 crvenih paprika ( može i neka ljuta ako volite ljuto )
i još: so i ako je potrebno šećer
Priprema: Izaberite zreo i čvrst paradajz. Operite, osušite i iseći na kriške.
Koristite najveću tepsiju koju imate ili dve manje, ređati isečen paradajz svuda okolo u krug, preko paradajza pobacati isečen crni luk, cele čenove belog luka, celer isečen na veće parčiće i komade paprike, koje su očišćene od žilica i semenki. Ja uvek dodajem i ljutu papriku jer volim sos da je ljutkast.
Pošto u mojoj bašti ja nisam imala crvenu papriku ja sam koristila ovu koju sam imala i meni lično ne pravi veliku razliku u ukusu. Ja sam pravila 2 ture od pečenog povrća, prvi put sa ovom paprikom, drugi put sam kupila crvenu papriku i jedino što je razlika je u boji gotovog sosa. Sa zelenom paprikom je vrlo malo svetliji od ovog sa crvenom paprikom.( pogledajte fotkice i uporedite mada je zaista vrlo mala razlika )
Нема коментара:
Постави коментар