недеља, 4. септембар 2022.

Crostata sa breskvama

 Crostata se obično ne pravi sa kvasnim testom, ali mi baš volimo ta dizana testa pa sam odlučila da je napravim na svoj način...e sad, da li je to crostata ili nešto drugo, meni nije važno, važno mi je da smo mi uživali u njoj.


Sastojci: 300 do 325 g brašna, 100 ml toplog mleka, 50 g kiselog mleka, 1 i po jaje, 50 g šećera, 1 kesica burbon vanila šećer, korica od pola limuna, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 1 mala kašičica praška za pecivo, prstohvat soli

i još: pola jajeta sa kašikom mleka za premazivanje testa, listići badema, 60 g putera, 4 breskve isečene na listiće oko 2cm debljine, 1 kašika gustina, 1 kašika šećera ( može i vanilin šećer ) pola kašičice cimeta, ( ko ne voli cimet, ne mora ) 1 dobro puna kašika džema od kajsija ili bresaka

Priprema: Brašno prosejati pa ostaviti malo sa strane, u slučaju da vam je potrebno da domesite testo ako bude premekano.

Zagrejati mleko, dodati kiselo mleko i sjediniti sve zajedno da dobijete ujednačenu masu, dodati 1 celo jaje i polovinu od drugog a jedan deo ostaviti za premazivanje testa. Ja obično umutim oba jajeta pa sipam u jednu manju zdelicu za 1 kašiku umućenog jajeta i to mi je dovoljno za premazivanje.U tu količinu mleka dodati šećer, limunovu koricu , burbon vanilu, prstohvat soli i mešati dok se šećer ne otopi.

U prosejano brašno dodati kvasac,  ( ako koristite kvasac koji mora da se aktivira, upotrebite deo mleka za to ) prašak za pecivo, i sve sjediiti zajedno, dodti tečne sastojke i umesiti testo. Ako je potrebno dodati i ostatak brašna i umesiti meko i glatko testo koje se ne lepiza ruke. ( vi najverovatnije do sada znate da sva testa ne upijaju isto tečnost, takođe puno zavisi i od vlage u vazduhu  kad se  testo mesi ) Umešeno testo oblikovati u kuglu, pokriti i ostaiti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Pri kraju kad je testo skoro naraslo koliko treba, oprati i osušiti breskve. Za ovo su vam najbolje breskve koje se lako odvajaju od koštice. Iseći na komade oko 1.5cm do 2 cm debljine, posuti šećerom izmešan sa vanilom, promešati i na kraju posuti sa ravnom kašikom gustina i izmešati da se gustin obavije oko breskve. Ostaviti na stranu.

Naraslo testo podeliti na 5 manjih delova i svaki deo rastanjiti u veličini manjeg tanjira, svaki deo premazati sa onekšalim puterom i stavljati jednu jufkicu preko druge, zadnju, petu ne mažemo puterom. 

Pobrašniti radnu površinu i preko jufkica pa rukama prvo rastanjiti testo koliko možete, pobrašniti oklagiju i rastanjiti testo da vam je oko 1cm debljine. ( može i tanje )


Veći plitki tanjir staviti u sredinu testa pa malo pritisnite da vam ostanu ivice tanjira na testo. Pizza sekačem ili oštrim nožem iseći trakice svuda okolo testa širine oko 2 cm. U sredinu, gde je bio tanjir premazati sa džemom, preko naređati kajsije svuda u krug i preklopiti isečene delove u cik cak preko bresaka. Pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 20 minuta. 

Dok testo raste, zagrejati rernu na 180 cm. Premazati ispleteno testo sa umućenim jajetom i mlekom i posuti seckanim bademima.


Peći oko 25 minuta, proverite posle 20 minuta jer sve rerne ne peku isto, izvaditi pečenu crostatu i ostaviti da se ohladi.


Pred služenje posuti prah šećerom i poslužiti. Odlična je i sledećeg dana.


Ovako isto možete napraviti i sa šljivama samo umesto džema od kajsija ili bresaka, koristite džem od šljiva.


Prijatno!!!!


Nešto slično sam odavno pravila u slanoj verziji ali nisam nikad napisala recept, možda kad jednog dana ponovim tu opciju napišem i  taj recept.

Kad pravite testa, obavezno pripremite ekstra brašna sa strane jer sva bršna ne upijaju isto tečnost, neka više neka manje...ja sam ovu crostatu pravila 2 puta, prvi put mi je trealo 250 g brašna, drugi put mi je bilo potrebno 310 g ali nisam koristila brašno od istog proizvođača, jedno je bilo iz pekare ( 250 g a drugo iz prodavnice, 310 g ) 

Pravila sam je i sa šljivama  i jedino bih u šljive dodala više šećera nego u breskve..







Нема коментара:

Постави коментар