Crostata se obično ne pravi sa kvasnim testom, ali mi baš volimo ta dizana testa pa sam odlučila da je napravim na svoj način...e sad, da li je to crostata ili nešto drugo, meni nije važno, važno mi je da smo mi uživali u njoj.
i još: pola jajeta sa kašikom mleka za premazivanje testa, listići badema, 60 g putera, 4 breskve isečene na listiće oko 2cm debljine, 1 kašika gustina, 1 kašika šećera ( može i vanilin šećer ) pola kašičice cimeta, ( ko ne voli cimet, ne mora ) 1 dobro puna kašika džema od kajsija ili bresaka
Priprema: Brašno prosejati pa ostaviti malo sa strane, u slučaju da vam je potrebno da domesite testo ako bude premekano.
Zagrejati mleko, dodati kiselo mleko i sjediniti sve zajedno da dobijete ujednačenu masu, dodati 1 celo jaje i polovinu od drugog a jedan deo ostaviti za premazivanje testa. Ja obično umutim oba jajeta pa sipam u jednu manju zdelicu za 1 kašiku umućenog jajeta i to mi je dovoljno za premazivanje.U tu količinu mleka dodati šećer, limunovu koricu , burbon vanilu, prstohvat soli i mešati dok se šećer ne otopi.
U prosejano brašno dodati kvasac, ( ako koristite kvasac koji mora da se aktivira, upotrebite deo mleka za to ) prašak za pecivo, i sve sjediiti zajedno, dodti tečne sastojke i umesiti testo. Ako je potrebno dodati i ostatak brašna i umesiti meko i glatko testo koje se ne lepiza ruke. ( vi najverovatnije do sada znate da sva testa ne upijaju isto tečnost, takođe puno zavisi i od vlage u vazduhu kad se testo mesi ) Umešeno testo oblikovati u kuglu, pokriti i ostaiti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Pri kraju kad je testo skoro naraslo koliko treba, oprati i osušiti breskve. Za ovo su vam najbolje breskve koje se lako odvajaju od koštice. Iseći na komade oko 1.5cm do 2 cm debljine, posuti šećerom izmešan sa vanilom, promešati i na kraju posuti sa ravnom kašikom gustina i izmešati da se gustin obavije oko breskve. Ostaviti na stranu.
Naraslo testo podeliti na 5 manjih delova i svaki deo rastanjiti u veličini manjeg tanjira, svaki deo premazati sa onekšalim puterom i stavljati jednu jufkicu preko druge, zadnju, petu ne mažemo puterom.
Pobrašniti radnu površinu i preko jufkica pa rukama prvo rastanjiti testo koliko možete, pobrašniti oklagiju i rastanjiti testo da vam je oko 1cm debljine. ( može i tanje )
Pravila sam je i sa šljivama i jedino bih u šljive dodala više šećera nego u breskve..
Нема коментара:
Постави коментар