петак, 5. мај 2023.

Mousse od jagoda

Ovo je idealan desert za posle obilnog ručka...


Sastojci: 750 g smrznutih jagoda, 50 g sitnog šećera, 100 ml vode, 7 g želatina, 120 g krem sira, 125 ml slatke ili neutralne pavlake, 1 puna kašika grand marnier ( liker od pomoranđže )
Sastojci za umućenu pavlaku: 125 ml slatke ili neutralne pavlake 35% mm, 1 puna kašičica sitnog šećera, 1 kašičica naribane limunove korice, 1 kašika svežeg limunovog soka

Priprema: U šerpu sipati vodu, šećer i smrznute jagode i kuvati na ringli dok ne počnu jagode da se raspadaju. Tokom kuvanja pritiskati ih varjačom da se rasture što pre.
Skloniti sa ringle i kroz cediljku procedite skuvane jagode, od tog soka uzeti 3 pune kašike i ostaviti na stranu da se ohladi.
Pritiskajući varjačom ili kašikom procedite što više možete pulpu i sok od jagoda ali bez semenkica.
Držati na ringli da vam bude vruće.

U sok, koji ste ostavili na stranu, kad se ohladi dodati želatin i ostaviti da nabubri.
Tako nabubreli želatin dodati u vruću tečnost od jagoda i mutite da se nabubreli želatin otopi. Dodati kašiku likera od pomorandže, ako mislite da dajete deci ovaj desert, izostavite liker.
Dok je tečnost vruća, dodati krem sir i žicom za mućenje sjedinite da dobijete glatku kremu bez grudvica.

Umutite slatku pavlaku. Kod nas pavlaka nije slatka i ja sam dodala 1 kašičicu sitnog šećera i umutila sve zajedno dok se ne stvore meka pena. Ako vi koristite slatku pavlaku nemojte dodavati šećera.
Nežno i laganim pokretima sjedinite umućen šlag sa kremom od jagoda i sira.
Sipati u staklene zdelice ili razne staklene čaše, pokriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider da se stegne.

Pre nego što ćete da poslužite ( ja sam ih pripremila sat vremena pre nego što su gosti stigli ) iseckajte jagode, koje ste prehodno očistili i oprali, staviti preko moussa, raspodelite da ih imate svuda dovoljno.
Hladnoj slatkoj pavlaci (  ako koristite neutralnu pavlaku dodajte šećer, ako koristite slatku pavlaku nije vam potreban šećer, ali opet, sve je do vašeg ukusa ) dodati limunovu koricu i limunov sok i umutiti sve zajedno, sipati ili špricom za ukrašavanje torti ukrasite preko jagoda, po želji posuti ribanom čokoladom i vratiti nazad u frižider i neka stoji dok ga ne poslužite.


Ovaj desert se može pripremiti i bez da kuvate jagode. Ostaviti jagode u đevđir da se ocede preko noći, ja nisam imala vremena da ih čekam da su odmrznu te sam ih kuvala.
Ako ih ostavljate da se same ocede preko noći, posuti ih šećerom i prstohvatom soli i ne morate dodavati vodu u sok koji ste dobili ceđenjem jagoda, oduzeti 3 kašike soka i posuti želatinom a onda pasirati jagode kroz cediljku i zagrejati sve zajedno i onda nastavite kao što sam napisala u koraku pod brojem 2.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар