недеља, 7. мај 2023.

Grilovana piletina na mediteranski način

Grilovanu piletinu jako volim, ali sa njom se mora biti oprezan jer je vrlo lako presušiti je..moj muž ju je ovog puta fenomenalno ispekao i žao mi je što nemam više slika, greškom sam obrisala ovaj set slika.


Sastojci: 500 g pilećih grudi, 2 crvene paprike, 2 zelene paprike, 1 glavica ljubičastog luka
Sastojci za marinadu: 175 ml maslinovog ulja, podeliti na pola, sok od limuna, podeliti na pola, 6 čena belog luka, podeliti na pola, 2 kašičice dimljene crvene paprike, podeliti na pola, 2 kašičice timijana, podeliti na pola, 4 kašičice origano, podeliti na pola, 2 kašičice soli, podeliti na pola, 1 kašičica sveže samlevenog bibera, podeliti na pola, mleko da prekrije meso

Priprema: Pileće belo meso očistiti od viška masnoće, oprati, osušiti i staviti u zdelu.
Preliti sa mlekom da je meso potopljeno u mleku i ostaviti preko noći u frižideru.
Sledećeg dana izvaditi meso iz mleka, osušiti kuhinjskim papirom i iseći meso na kockice oko 2 do 3cm veličine. Staviti meso u veću kesu za zamrzivač.
Polovinu od svih začina, sitno iseckanog belog luka i maslinovog ulja, staviti u zdelicu i umutiti viljuškom, preliti preko piletine, zatvoriti kesu i dobro utrljati začine u meso.
Ostaviti u frižideru da odstoji najmanje pola sata.

Papriku oprati, očistiti od semenki i žilica i iseći na iste kocke koliko je i meso.
Luk očistiti te i njega iseći na kocke veličine paprike i mesa.
Povrće staviti u kesu za zamrzivač i preliti sa drugom polovinom marinade od ulja, belog luka i začina te i njega ostaviti najmanje pola sata u frižideru. ( nemojte se smejati, ja sam zaboravila da izvadim povrće iz frižidera i setila sam ga se tek kad smo pojeli piletinu a piletinu sam servirala sa salatom od makarona , tako da smo povrće ispekli u rerni i pojeli za doručak sa prženim jajima )

Od obe marinade ostaviti po kašiku na stranu. Ako koristite drvene štapiće za pečenje, njih obavezno potopiti u hladnu vodu 30 minuta i tek onda stavljati meso.

Izvadite meso i povrće iz frižidera i nižite na štapiće, parče luka, parče mesa, parče crvene paprike, pa opet meso, pa zelena paprika, pa meso i tako nastavite, gledajte da imate dovoljno za 8 štapića, po 2 su dovoljna za jednu osobu.


Zagrejte gril, premažite sa vrlo malo ulja i peći piletinu oko 5 minuta na jednoj strani, okrenuti i peći još 4 do 5 minuta na drugoj strani ili dok vam piletina više nije rozikasta u sredini, pazite, nemojte je prepeći jer će vam biti suva. Da je ovo moj sin pekao za njega on bi to pekao mnogo duže jer voli meso da je dobro pečeno, mi volimo da je pečeno, ali ne i prepečeno. Ispečeno meso premažite četkicom sa marinadom koju ste ostavili na stranu. Ovako pripremljenu piletinu možete ispeći i u rerni, 15 minuta na jednu stranu,okrenuti i peći još 10 do 15 minuta na drugoj strani.
Ako neko ne voli povrće, možete ga kompletno izostaviti ili ispeći ga posebno u rerni i poslužiti kao prilog.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар