понедељак, 1. мај 2023.

Pečene šnicle sa povrćem

 Danas je 1 maj i znamo da je za taj praznik obavezan roštilj ili pečeno jagnje na ražnju.

Mi živimo gde se ovaj praznik ne slavi ali smo hteli da malo to obeležimo i obeležili smo ga na ovaj način, sa lepim ručkom.

Sastojci: 2 veće ili 3 manje šnicle, 4 paprike različitih boja, 3 glavice crnog luka, 3 do 4 čena belog luka, 400 g šampinjona, ulje za prženje, so, biber, suvi začin, italijanski začn, 3 do 4 veća krompira

Sastojci za marinadu: 1 manji limun, 1 kašika ulja, 1 kašika soja sosa, biber, suvi začin ili so, čen belog luka

Priprema: Šnicle oprati i dobro osušiti kuhinjskim papirom. Ako ima višak masnoće očistiti, ali ne morate. U manju zdelicu iscediti sok limuna, dodati ulje i soja sos i  izrendan beli luk. Osušene šnicle blago posoliti ili posuti suvim začinom i biberom, marinadu umutiti da dobijete gustu tečnost i preliti preko šnicli. Ostaviti bar pola sata da odstoji u marinadi.

Dok se šnicle mariniraju, pripremiti svo povrće, koje ćete očistiti, oprati i iseći na veće kockice a ko voli, može i na manje. Beli luk očistiti i iseći na veće komade. Očišćene šampinjone, ako su veći, preseći na četvrtine a ako su manji n polovine.

Krompir oljuštiti i ako su veliki preseći na pola pa tek onda seći na kolutove, ako su manji mogu se seći i celi.

Vatrostalnu posudu premazati sa malo ulja i staviti narezane krompire, posuti sa malo suvog začina, bibera i italijanskog začina, izmešati i ostaviti na stranu.

U veći i dublji tiganj sipati ulje. Šnicle izvaditi iz marinade, malo ih kuhinjskim ubrusom obrisati pa blago pobrašniti i staviti u tiganj da samo malo porumeni, okrenuti i isto tako i sa druge strane. Propržene šnicle izvaditi i staviti preko krompira. Pokriti i ušuškati alu folijom.

U isti tiganj u koji ste pržili šnicle, ako je potrebno dodati još malo ulja pa dodati luk i pržiti ga da samo malo svene, dodati paprike te i njih kratko propržiti i na kraju dodati šampinjone i beli luk i sve zajedno propržiti dok šampinjoni ne ispuste svoju tečnost. Posoliti, pobiberiti, dodati po želji suvi i italijanski začin, ako nemate italijanski začin može i timijan.

Sipati svo povrće preko mesa i krompira, ponovo ušuškti sa alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata, izvaditi i probati da li je krompir pečen, otkriti i vratiti u rernu da se zapeče.

Pečeno ostaviti vrlo kratko da se prohladi, posuti sitno iseckanim peršunom i poslužiti dok je toplo. Ako imate malo soka na dnu pekača prelite preko povrća i mesa pred služenje.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар