среда, 3. мај 2023.

Sirup od ribizla

Sve što sam dobila od prijateljice ribizle, istrošila sam, imam još vrlo malo smrznutih, to ćemi biti dovoljno za smoothie.


Sastojci: 2 kg ribizle, 2 do 3 l vode, 500 g šećera na svaki l soka, 2 do 3 grančice timijana

Priprema:  Ubrane ribizle oprati i očistiti od grančica.
Staviti ih u šerpu i naliti sa vodom da pokrijete ribizle.
Kuvajte dok ne provri i kad provri kuvati još 5 minuta.
Procediti kroz cediljku, blago pritiskajući voće da ispusti što više soka.Sok koji ste dobili sipati u šerpu i na svaki litar soka dodati 500 g šećera ( originalni recept kaže 900 g, meni je to baš previše ) i grančicu timijana i kuvati samo dok se šećer ne istopi. Ne kuvati dugo jer ćete dobiti žele od ribizla.

Procediti još jednom kroz gazu i sipati u zagrejane i sterilisane flaše.
Ako hoćete da vam sok traje duže onda morate pasterizovati flaše sa sokom.
Zatvoriti flaše, ostaviti da se ohlade i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Kad želite da poslužite sok, iscediti sok od limuna,dodati sirup i naliti sa vodom ili mineralnom gaziranom vodom, kockice leda i poslužite hladno.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар