среда, 24. мај 2023.

Salata od pasulja i beluga sočiva

Beluga sočivo obožavam i puno sam ga spremala, ovde gde sad živim nema ga, tako da moram da čekam da idem u metropolu da ga kupim, ali imam ga još malo i za sada je dosta.


Sastojci za preliv:  2 čena propasiranog belog luka, 2 kašičice dijon senfa, 2 kašičice meda ili javorovog sirupa, po ukusu so i biber, 60 ml jabukovo sirće ili belo balsamic, 1 kašičica suvih začina;bosiljak,oregano, peršun, 100 ml maslinovog ulja
i još:  3 konzerve mešavine raznih pasulja, 100 g beluga sočiva / leće, 500 ml povrća po vašem izboru; krastavac, šargarepa, rotkvice, paprika, paradajz, brokoli, celer

Priprema:  Sočivo / leću, očistiti, isprati i staviti u šerpicu da se kuva uz dodatak malo soli i 1 čena belog luka.
Skuvano sočivo isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi.

Sve sastojke za preliv sipati u zdelicu i umutiti malom žicom da se sjedini i ostaviti na stranu.
Pasulj iz konzerve ( ja koristim bean medley ) ocediti od vode i isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi.
Ako nemate ovu vrstu pasulja onda koristite pasulj koji imate, može u raznim bojama a možete dodati i slanutak.
Svo povrće koje želite da dodate, očistiti, oprati i iseckati na sitne kockice.

U veliku zdelu, iz koje ćete poslužiti, staviti pasulj, iseckano povrće, oceđeno sočivo i preliti prelivom, koji ste prethodno pripremili ali pre nego što prelijete salatu, umutiti ga još jednom..
Ne morate sav preliv da prelijete, možete ostaviti jedan deo, pa kad dobro rashladite salatu, izmešati i dodati još onoliko koliko želite.

Salata vam može biti kompletan vege obrok, a za vas, koji ste vigan, umesto meda koristite javorov sirup, ili poslužiti kao prilog uz meso sa roštilja.
Ja sam od povrća koristila: krastavac, šargarepu, papriku, nekoliko struka belog dela od sremuša,rotkvice, male cvetiće brokolija, stabljike celera i dva mala ljuta feferona.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар