субота, 24. јун 2023.

Sourdough pogača

Ja sam se baš "navukla" na ovo sourdough testo, mada po nekad pravim testo i sa kvascem.

Nama kvasac ne smeta, ali ova testa su mi fantastična. Jeste da za sada pravim samo obične hlebove, palačinke, kajzerice, pogače, ali dok ne steknem malo više iskustva dovoljno mi je a inače ja volim da se igram s testom pa mi to teško i ne pada.

Trenutno imam jedan hleb u frižideru, koji sam umesila juče sa ovim domaćim kvascem i peći ću ga u petak ujutru, sigurna sam da će i on biti dobar.


Sastojci: 50 g nahranjenog startera, 1 veća kašičica soli, ili po ukusu, 430 g mlake vode, 510 g hlebnog brašna, 45 ml maslinovog ulja, krupnija morska so, po ukusu suve začinske biljkice

Priprema:  Ako vam je u kući toplije, koristite samo 50 g nahranjenog startera, ako je hladnije, onda će vam trebati 100 g.

Ovako izgleda dobro nahranjen starter i ako niste sigurni da li je starter dobar da se mesi s njim, uzeti jedan mali deo startera, staviti u čašu sa hladnom vodom i ako starter pliva, spreman je da se testo mesi s njim.


U zdelu staviti starter, so i vodu ( ako koristite namensko brašno umesto hlebnog ( strong bread flour ) trebaće vam manja količina vode, za 10 do 20 g.
Izmešajte starter, so i vodu sa varjačom i dodajte pola brašna, sjedinite pa onda dodajte i onu drugu polovinu i sjedinite sve zajedno. Ja sve ovo uradim rukom i onda ga oblikujem spatulom tako što vučem sa stranica zdele testo prema sredini.
Testo treba da bude mekše, vrlo slično onom testu hleba koji se ne mesi.
Pokriti i ostaviti ga pola sata da se gluten razvije.

Posle pola sata, mokrim rukama vući stranice testa i preklopiti ga preko sredine testa, tako uraditi svuda okolo testa i sa mokrim rukama ga oblikujte i vratite nazad u zdelu, da vam je glatka strana odozgore.
Posle pola sata još jednom preklopiti testo na isti način kao i prvi put, premazati testo sa vrlo malo maslinovog ulja ( od onih 45 ml ) pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da se testo udupla a to je oko 6 do 8 sati.
Nemojte gledati na vreme koliko dugo testo stoji nego gledajte da vidite da se testo uduplalo, jer nekad, u hladnijoj prostoriji može da uzme i do 18 sati da se testo udupla.
Za ovako je najbolje koristiti staklenu zdelu ( za one koji imaju manje iskustva sa ovim testom )

Pekač, veličine 22cm X 33cm premazati sa malo maslinovog ulja, gledajte da koristite teflonski pekač ako možete, jer u drugim pekačima može da se desi vrlo lako da se testo zalepi ako nije dovoljno podmazano uljem i onda nije baš najlakše odvojiti pečeno testo od pekača.

Isipati naraslo testo na to ulje i rukama preklopiti testo prvo sa gornje strane do pola, pa onda sa donje strane do pola i onda bočne strane do pola, jednu po jednu stranu, okrenuti glatku stranu odozgore, pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.
Ovo možete da uradite uveče pre spavanja i ostavite testo da raste preko noći.
Ja sam ovu pogaču pravila preko dana, uzelo mi je skoro 16 sati da je napravim i pekla sam je sinoć u pola 12 noću, drugi put ću je uveče ostaviti na sobnoj temperaturi i peći ću je ujutru, kad ustanem.


Uključiti rernu na 210°C
Kad je testo naraslo po drugi put, preliti testo sa ostatkom maslinovog ulja, nauljite i vaše ruke pa prstima obe ruke "izbodite" testo svuda po njemu.
Posuti krupnijom morskom solju i suvim začinskim biljkicama po vašem izboru.
Peći oko 20 do 25 minuta da lepo porumeni.
Pečenu pogaču pažljivo izvaditi iz pekača i ostaviti najmanje pola sata da se ohladi pre nego što je sečete.


Ja nisam nikaka ekspert za ovu vrstu testa, ali  je važno, bar za mene, d sam i to isprobala..originalno je recept objavljen na Coolinarici još 24 juna 2020 godine ali tamo brišem sve svoje napisane recepte i prenosim ih sa zakašnjenjem na moj blog.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар