недеља, 11. јун 2023.

Sourdough povuci potegni rolnice

Ja sam nova što se tiče mešenje hleba na ovakj način i svaki recept koji pronađem volim da isprobam...za sada sam napravila nekoliko i svaki recept je lep za sebe.

Ove rolnice imaju blagu notu kiselosti u sebi, mom mužu to uopšte ne smeta, a prijateljica koja ih je probala, se oduševila, jer ona pravi neke druge vrste hlebova.


Sastojci: 175 ml mlakog mleka, 220 g nahranjenog startera, 465 g namenskog brašna, 60 ml otopljenog putera, 2 kašike meda, 1 veće jaje, 1 1/2 kašičica soli, ili po ukusu
i još: 15 do 20 g otopljenog putera

Priprema:  Sve sastojke za rolnice staviti u zdelu od miksera ili u manju vanglicu i mesiti mikserom testo dok ne postane glatko i elastično, oko 10 do 15 minuta.

Pazite, testo je vrlo lepljivo i gledajte da uopšte ne dodajete više brašna, jer onda vam hlebčići neće biti mekani.

Tako umešeno testo, mokrim rukama oblikovati u kuglu staviti u veću zdelu, koju ste premazali sa malo putera, pokriti sa providnom folijom i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi dok se testo ne udvostruči.

U zavisnosti od vašeg startera, koliko je dobar i od temperature u vašij kuhinji, to može da potraje i do 8 sati, a ako je kuhinja topla može da potraje svega nekoliko sati.

Kad je testo naraslo ( budite strpljivi sa ovom vrstom testa jer testo sa domaćim kvascem mnogo duže raste nego testo sa industrijskim kvascem ) nežno ga isipati na radnu površinu i podeliti oštrim nožem na onoliko delova kolike želite da su vam hlebčići veliki, možete na 15 ili 12 delova.
Svaki deo rukama oblikujte u kuglice da su vam odozgore glatke.

Pekač veličine 22cm X 33cm premazati sa malo otopljenog putera i naređati pripremljene hlebčiće.
Pokriti providnom folijom ( ja koristim providnu kapu za tuširanje kad ne želim da nakvasim kosu, ovde je to mnogo jeftino 10 komada za samo 1 dolar ) i možete ostzaviti na sobnoj temperaturi ili ostaviti 12 sati u frižideru, ipak je bolje da odstoji, dok testo raste, u frižideru, jer u testu ima jaje, mleko i puter a to su lako kvarljive namirnice.

Kad je testo popunilo pekač, izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se rerna greje.
Skloniti foliju i staviti da se peče u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 185 - 190°C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Izvaditi i dok su još tople, premazati ih otopljenim puterom.
Najlepše su dok su još tople i prvog dana, drugi dan se već moraju zagrejati ponovo u rerni da bi bile meke.

Ove rolnice nisu iste kao kad pečete sourdough hleb u zakjlopljenoj šerpi u kojoj se stvori para, već su vrlo meke ( zato je važno ne dodavati ekstra brašna ) i idealne su za ručak ili večeru.
Poslužiti ih namazane puterom.

Ja sam još uvek nova sa ovom vrstom testa i do sada sam isprobala nekoliko vrste peciva.

Hlebove sam pravila po jednoj metodi a danas sam napravila dva hleba, koja sutra nosim prijateljici i mojoj Jeleni i oba su različiti recepti ali i dalje sa sourdough.

Kažu da je to testo što se više hrani i koristi sve bolje, na početku hlebovi ispadnu fantastuični, rupičasti ali ima malu notu kiselosti u sebi, kome to ne smeta, odlično...mom mužu to ne smeta tako da ja i dalje koristim sourdough i mesim hleb bar dva puta nedeljno a starter hranim čim vidim da je spao tamo gde je bio kad sam ga nahranila i čuvam ga u frižideru.
U početku sam pravila dve vrste startera, sada pravim samo sa belim hlebnim brašnom jer mi je previše da imam 2 tegle startera u frižideru i 2 tegle startera koji nahranim i od tih pravim hleb a ostatak ( 2 tegle ) držim u frižideru.


Originalno napisan recept na Coolinarici 11 juna 2020

Prijatno!!!

1 коментар: