недеља, 25. јун 2023.

Zovolada

 Ovaj džem sam pravila pre mnogo, mnogo godina i onda sam imala problem da nađem zovu tako da sam prestala da je pravim sve dok pre neki dan se ne setih da bih mogla da je napravim jer imam i zovu a i lepe mirišljave jagode.

Recept je originalno od smile224, koja na žalost, nije više među nama, ali ja sam joj izuzetno zahvalna za ovaj divan recept.

Ja nisam imala džem fix tako da je kod mene bez njega.


Sastojci: 1 kg očišćenih jagoda, 2 cvetova zove, 750 g šećera, sok od 1 limuna, 1 želin

Priprema: Pisaću vam kako sam ga ja pravila a originalni recept možete videti na gornjem linku.

Jagode oprati, ocediti od viška tećčnosti, iseći na manje komadiće, posuti šećerom ( meni je previše 750 g  šećera na 1 kg jagoda pa sam stavila samo 250 g jer su mi jagode bile izuzetno slatke )  i staviti da se kuva.

U toku kuvanja skidati penu i pred kraj kuvanja, dodati sok od 1 limuna i cvetiće zove, kuvati još vrlo kratko i punite teglice, koje ste prethodno oprali i osušili u rerni. Jagode na kraju izgnječiti jer je lepše kad se osete komadići voća.  Vruć džem sipati u vruće tegle, vratiti nazad u vruću rernu i ostaviti da se ohladi u rerni.


Za vas, koji nemate zovu, sipati u jagode 100 ml sirupa od zove ali bih ja, u tom slučaju, smanjila količinu šećera.


Ja sam napravila od 2 kg jagoda, 450 g šećera, 5 cvetova zove i sok od 2 limuna....

Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар