недеља, 14. април 2013.

Magični kolač / Magic Cake

Ovaj kolač me podseća na krempitu a nije krempita jer se peče i nema lisnato testo

( Scroll down for English version )


Sastojci:

4 jaja sobne temperature
1 kašika vode
100 g šečera
115 g prosejanog brašna
125 g otopljenog putera
500 ml mleka
2 kesice vanilinog šećera ili 2 kašike vanilinog ekstrata
prah šećer za posipanje

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanca.

Umutiti belanca i ostaviti ih na stranu.Žumanca i šećer umutiti dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodati otopljen puter i kašiku vode i mutiti i dalje.

Staviti brašno u cediljku sa sitnim rešetkama i prosejati brašno iznad umućenih jaja, ali ne sve odjednom nego u dva tri puta i stalno muteći sa mikserom.

Na kraju dodati mleko i vanilu i još jednom sve umutiti.

Na kraju dodati belanca po malo i umšati ih u smesu od žumanaca sa spatulom ( ja sam ih tako reći potpuno razbila kad sam ih dodala u smesu sa žicom za mućenje, a nisam trebala jer ta belanca ustvari se podignu gore iznad smese od žumanaca, dok se peku i od njih se dobije gornja kora kolača, pazite da ne napravite istu grešku ).

Pleh veličine 20cm X 20cm X  6cm ( ja sam pekla u veću ali pliću posudu i zato je moj kolač tanji )podmazati sa uljem i sipati smesu ( smesa je veoma retka )

Zagrejati rernu na 160*C i peći oko sat vremena ili dok vam blago ne porumeni.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda staviti u frižider da se potpuno ohladi.

Pre služenja posuti sa prah šećerom, seći na kocke i poslužiti.





Ingrediants:

4 eggs room temperature
1 spoon of water
100 g caster sugar
115 g sifted flour
125 g melted butter
500 ml milk
2 spoons of vanilla
powder sugar for dusting

Directions:

Separate egg whites from yolks.

Mix egg whites and put it on the side. Egg yolks mix it with sugar until is thick and pale in color. Add melted butter and spoon of water and continue to mix with the mixer.

Sift flour in 2 or 3 times over the bowl and continue to mix.Add milk and vanilla and mix it with dough.
On the end add egg whites in butches but incorporate them slowly in the yolk mixture and leave them in smaller lumps.Those lumps will become your top layer of the cake.( I incorporated my egg whites with whisk end I over did it so y top layer is not as is in original recipe )

Preheat oven on 160*C ( 320F )

Baking pan 20cm X 20cm X 6cm ( I baked in a larger pan that is why my cake is lower ) spray with PAM or spread some oil around bottom and sides pour mixture in it and bake it for about one hour or until pale golden in color.

Cool at room temperature and then leave it in the fridge to completely

Serve cold dusted with powder sugar, if you like you can serve it with whipped fresh cream.

Thank you Gerry for this wonderful idea

Original recipe is from here

Enjoy it!!!



10 коментара:

  1. Ovo ću svakako da isprobam, tim pre, što ako liči na krempitu, a ja obožavam kremaste kolače, onda je to baš po mom ukusu:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Olja.Ovo liči na krem pitu ali ukus je drugačiji...ja sam dodala u kremu maslo prirodnog ulja od pomorandže jer volim taj ukus.Topli pozdrav

      Избриши
  2. :) probala sam ovaj kolac. Bio mi je fora jer je smjesa kao za palacinke. Lagani i fini okus. Ja sam pojacala vaniliju. Svima nam se svidio..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni liči na krempitu i ja koristim vanilla paste umesto vanilinog šećera.Hvala.

      Избриши
  3. Ovo izgleda jako zanimljivo! Čini se da je jednostavno, a fino.
    Volim kremaste kolače. Svakako ću isprobati. Kad dođem do pećnice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako voliš kremaste kolaše, volećeš i ovaj kolač, samo pazi da ga ne prepečeš. Topli pozdrav.

      Избриши