понедељак, 29. април 2013.

Bounty rolat

Za sve vas koji volite kokos... brzo se napravi, samo morate malo čekati da se stegne 


Sastojci za rolat:

     4 jajeta,sobne temperature
     150 g šećera
     80 g brašna
     60 g otopljenog putera
     25 g kakaoa

    Sastojci za fil:

     750 ml mleka
     100 g šećera
     45 g skrobnog brašna
     2 žumanca
     1 kašika vanilinog ekstrata ili vanilla paste
     200 g putera
     200 g kokosa

Priprema:

U šerpicu staviti pola litre mleka,dodati šećer i kokos i pustiti da provri, kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta i na kraju dodati 200 g putera, isečenog na kockice.Mešati dok se puter ne otopi.
Umutiti žumanca, dodati ostatak mleka, vanilu i na kraju dodati skrobno brašno i sve to sipati u mleko i kokos i kuvati dok se ne zgusne. ( Neće se zgusnuti kao kad kuvamo puding ali će biti gušće, stisnuće se prilikom hlađenja. Ako nećete da pravite sa gustinom i žumancima, staviti kesicu pudinga  od vanile )
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do sobne temperature i tek onda ostaviti u frižider dok se potpuno ne ohladi.( povremeno promešajte ili stavite najlon preko fila da nema kožicu/koricu)


Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca postepeno dodavajući šećer i kad ste dobili sjajnu glatku smesu dodavati,jedno po jedno, žumance,muteći dok se svako žumance ne sjedini sa belancima.
Otopljen i malo prohlađen puter, sipati polako,stalno muteći mikserom.
Brašno i kakao izmešati zajedno i sejati po malo preko smese od jaja, spatulom sjediniti sve zajedno.
Pleh, veličine 24cm X 32cm,ili sličnih veličina podmazati ili prekriti sa papirom za pečenje i sipati umućeno tasto.Poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180*C oko 10 do 12 minuta ili u zavisnosti od vaše rerne.
Pečenu koru prevrnuti na kuhinjsku krpu, pažljivo skinuti papir za pečenje ( ako ste ga koristili ) i uviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.
Ohlađen rolat pažljivo odviti, premazati sa filom, koji se zgusnuo i ostaviti malo fila da premažete i spolja, ali to ćete uraditi kasnije.
Zaviti rolat u alu foliju ili najlon i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi i stegne, najmanje 3 sata a najbolje je preko noći.
Rolat možete preliti otopljenom čokoladom ili ostatkom fila i posuti sa mlevenim kokosom.
Iseći na parčiće i poslužiti.




4 коментара:

  1. Ako mi veruješ,ja nisam kokosoljubica, ali mi se jako dopao.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Jooooooj, ja volim kokos. :) Baš je fin rolatić.

    ОдговориИзбриши
  3. Gago, hvala. Ako voliš kokos,isprobaj ovaj rolat, jako se brzo napravi, jedino što moraš da čekaš da se stegne..zato najbolje napravi uveče i ostavi u frižider preko noći.Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши