Slava je pravoslavni običaj slavljenja porodičnog sveca. Ovaj
običaj se najviše povezuje sa Srbima koji smatraju slavu jednom od
specifičnosti svoje kulture.
Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana kao i za pokoj svih duša. Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života –smrti I vaskrsenja. Jer kada se žito seje ono umire I klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Žito se služi na sledeći način: Domaćica prinese žito, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici i čestita slavu i uzima žito. Posle posluženja ponovo se prekrsti i sedne. Žitom se prvo služe stariji pa mlađi . Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske sveće dok traje slava.
Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana kao i za pokoj svih duša. Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života –smrti I vaskrsenja. Jer kada se žito seje ono umire I klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Žito se služi na sledeći način: Domaćica prinese žito, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici i čestita slavu i uzima žito. Posle posluženja ponovo se prekrsti i sedne. Žitom se prvo služe stariji pa mlađi . Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske sveće dok traje slava.
( Scroll down for English version )
Sastojci:
500 g pšenice belice
300 g šećera
500 g mlevenih oraha
pola kašičice muškatnog oraha
vanilin šećer
po ukusu rum
Priprema:
Pšenicu ( žito ) oprati i potopiti u hladnu vodu.Ostaviti preko noći.
Baciti tu vodu,naliti sa čistom hladnom
vodom da pšenica bude prekrivena sa vodom i nekoliko prstiju vode da ima
preko pšenice,staviti da se kuva i kad provri, smanjiti temperaturu
,poklopiti i kuvati na najnižoj temperaturi ali samo po malo da
vri.Kuvati dok pšenica potpuno ne omekša ( ja je obično kuvam dotle dok
se ne raspukne opna),vremenski vam ne mogu reći koliko dugo jer sve
zavisi od pšenice. Po potrebi naliti sa vodom.
Neko kaže da pšenica može da zagori, meni nije nikada do sada zagorela, ali ipak,promešati po neki put.
Skuvanu pšenicu ocediti od vode,isprati
hladnom vodom i ostaviti u cediljki da se ocedi ( neko stavlja na
stolnjak da se ocedi preko noći, ja sam to isprobala jednom i meni je
žito bilo presuvo, ja volim kad je žito sočno, vi uradite po vašem ukusu
)
Oceđeno žito mleti na mašini za meso ali
ostaviti oko 75 g cela zrna koja ćete umešati u samleveno žito ( žito
bude lepše i vazdušastije sa celim zrnima u samleveno žito ) i ja obično
meljem na krupnije rupice.
U samleveno žito dodati mlevene orahe, šećer
po ukusu ( po mom ukusu 300 g šećera je dovoljno, ako volite slađe,
dodajte još ) narendani muškatni orah, vanilin šećer i ako volite ukus
ruma, dodati ćepić-dva. Sve to zajedno sjediniti sa rukom, oblikovati u
lepu zdelicu iz koje ćete poslužiti vaše goste,posuti sa mlevenim
orasima i ukrasiti po vašoj želji u znaku krsta.
Šećer označava blažen život i treba ga pomešati sa pšenicom.
Slavsko žito se nosi u crkvu zajedno sa slavskim kolačem gde će ih sveštenik blagosiljati.
Srećna slava domaćini!!!!
Žito se može poslužiti i kao posebna poslastica sa šlagom.
Slavsko zhito ( Wheat )
“Slavsko zhito (wheat)
represents the death and resurrection of Christ. Christ reminded us that
except a grain of wheat die it cannot rise again, even as it was
necessary that He die, be buried, and on the third day rise again so
that we all can triumph over death. The Slavsko zhito is prepared as an
offering to God for all of the blessings we have received from Him; it
also is to honor the Patron Saint and to commemorate our ancestors who
lived and died in the Orthodox faith.
Ingredients:
500 g wheat
300 g caster sugar
500 g ground walnuts
vanilla sugar
half a teaspoon grated nutmeg
30 ml rum
Directions:
Wash wheat and put in a large pot. Cover with water and leave it over night .
In the morning drain the water refill with
fresh water enough to cover wheat and inch or so more above wheat. Let
it boil, reduce heat and cook it until is soft.
Drain the water and rinse with cold water and strain it.
I like to strain it very shortly, some
people leave it over night.For me, wheat that way is very dry I like
some moisture in my wheat.
Grind wheat in a meat grinder but leave on
the side 75 g of whole grains and mix it with ground wheat. Add sugar
and ground walnuts and mix it well together.Add nutmeg and if you like
rum add it.Taste it and if needs anything add it.
Put the wheat mixture in one of your nicest
crystal bowl,sprinkle with some more ground walnuts and decorate with
walnuts,almonds or what ever you like it in the sign of the cross.
This also can be served as a desert with freshly whipped cream.
Super da si stavila ovaj recept!
ОдговориИзбришиUvijek me zanimalo kako se to radi.
Zanima me može li se pšenica kuhati u expres loncu?
Hvala...svi mi radimo slavsko žito na sličan nači.Slogurna sam da može u ekspres loncu, ali ja ne znam tačno koliko dugo da se kuva jer ga nisam nikada kuvala. Ako probaš, javi pa ću dodati u recept. Hvala i topli pozdrav.
Избриши