Sastojci:
500 ml leblebija ili kozerva od 540 ml
1 šargarepa, očišćena i presečena na pola
1 osrednja glavica crnog luka,očišćena iisečena na pola
4 čena belog luka
2 osrednja plava patlidžana, isečena po dužini
65 ml maslinovog ulja
2 male ljute papričice isečene i očišćene od semenki i žilica
1 kašičica ljutog sosa
1 kašičica mlevenog kumina
Priprema:
U šerpicu sipati vodu pa dodati leblebije, luk i šargarepu, pustiti
da provri, pa kuvati na tihoj vatri oko sat i po vremena ili dotle dok
vam leblebije ne omekšaju. Procediti i ostaviti oko 250ml tečnosti na
stranu. Luk i šargarepu odstraniti.
Zagrejati rernu na 150*C
Plavi patlidzan, beli luk i maslinovo ulje izmešati pa staviti na tepsiju,sečenu stranu na dole, i peči oko 40 minuta, dodati očišćenu ljutu papričicu i nju staviti sečenu stranu dole i peći još desetak minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi.
U multipraktik staviti pulpu plavog patlidzana,pečeni beli luk i papričicu,ocedjene leblebije, ljuti sos,2 kašike maslinovog ulja,kumin i 2-3 kašike sačuvane tečnosti, sve to mleti u multipraktiku i dodavati po još 2-3 kašike tečnosti, dok ne dobijete lepu,glatku i kremastu smesu.
Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme,koliko nas je" i čestitam našoj novoj domaćici Tanji sa bloga " Kuhinja zaposlene žene" koja nam je zadala novu temu za april, jednu od mojih omiljenih namirnica, leblebije / slanutak.Plavi patlidzan, beli luk i maslinovo ulje izmešati pa staviti na tepsiju,sečenu stranu na dole, i peči oko 40 minuta, dodati očišćenu ljutu papričicu i nju staviti sečenu stranu dole i peći još desetak minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi.
U multipraktik staviti pulpu plavog patlidzana,pečeni beli luk i papričicu,ocedjene leblebije, ljuti sos,2 kašike maslinovog ulja,kumin i 2-3 kašike sačuvane tečnosti, sve to mleti u multipraktiku i dodavati po još 2-3 kašike tečnosti, dok ne dobijete lepu,glatku i kremastu smesu.
Sipati u činijicu pa poslužiti.
Ako ovaj dip napravite ranije, neka vam bude sobne temperature, pri služenju.
Prijatno!!!!
Ako ovaj dip napravite ranije, neka vam bude sobne temperature, pri služenju.
Prijatno!!!!
pa to mu dodje kao kombinacija snova, baba ganoush i humus odjednom!
ОдговориИзбришиHvala Majo... sve u jednoj zdelici.
ИзбришиOvo odmah bilježim, odlična kombinacija, baš mi dobro i primamnjivo izgleda !
ОдговориИзбришиHvala Branka i uživaj u njemu.
ИзбришиOdlična kombinacija, baš mi se dopada. Čim se na pijacama pojave oni zreli patlidžani, probaću. :)
ОдговориИзбришиHvala Zoko.
Избриши