петак, 5. април 2013.

Praline / Pralines

Za sve vas koji volite čokoladu,napravite praline za vas i vaše ukućane ili ih napravite, zapakujte ih u lepe kutijice i pokloniti svojim prijateljima



Sastojci:

150 g kvalitetne belgijske čokolade
100 g dulce de leche
silikonski kalup za pralinice

Directions:

Čokoladu iseći na manje komade, u šerpicu staviti vodu i pustiti da provri, preko te šerpice stavite manju metalnu zdelicu i u nju staviti svu čokoladu, mešajući,otopiti je. Otopljenu čokoladu staviti u zamrzivač na 10 minuta i ponovo je otopiti na pari ( ovaj postupak je veoma važan, da vam se pralinice ne bi topile pri dodiru sa prstima).

Otopljenom čokoladom pomoću četkice premazati kalupiće,  i staviti ih u zamrzivač na 5 minuta,uraditi to još jednom, ako hoćete, premazati ih i treći put, mada nije potrebno,dva puta je dosta.

Praline sa  dulche de lece

Zagrejati malo dulce de leche da možete lakše da sipate u kalupić od čokolade,sipati po malo i ostaviti pri vrhu prazno da biste mogli da dopunite sa ostatkom čokolade i da zatvorite pralinice.

Praline sa  dulche de lece

Vratiti u zamrzivač i ostaviti pola sata.

Kad izvadite kalup iz zamrzivača prvo ga rukama malo razvucite i tek onda vrlo pažljivo istisnuti pralinice iz kalupa

Praline sa  dulche de lece

Prijatno!!!!




English Version:


PRALINES


Praline sa  dulche de lece


Ingredients:

150 g very good quality Belgium chocolate
100 g dulce de leche
silicone molds

Directions:

Cut chocolate in a smaller pieces,prepare the dishes for a bain Marie and bring the water to the boil.Put chocolate in the top dish and let it melt,stirring it.Melted chocolate put in the freezer for 10 minutes and then melt it one more time. This is easier way of tempering chocolate.

With the small brush, brush chocolate on the sides and bottom making sure that all the sides and bottom is cover with chocolate.

Put it back in the freezer for 5 minutes and then coat with one more coating of chocolate.Put it back one more time in the freezer  for 5 minutes.

While chocolate mold is in the freezer,prepare dulce de leche. Soften in microwave or put  a jar in boiled water so can be easier to pour in chocolate mold.

In each chocolate mold put dulce de leche two thirds full, leave little bit empty on top so you can close it with rest of melted chocolate.

Put it back in the freezer for 30 minutes.

Take it out and pull mold with your hands and very carefully press pralines out.

Praline sa  dulche de lece

Before you serve them leave them outside for 5 minutes or pack it in a nice box and give them as a present to your friends.

Praline sa  dulche de lece

Enjoy!!!!

Praline sa  dulche de lece


8 коментара:

  1. Fantastično izgledaju a tek ovako punjene. Ko bi im mogao odoleti, ja sigurno ne bih, jer ih obožavam, kao i sve što je sa čokoladom...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoro. Davno nisam pravila praline, a juče htedoh da isprobam nove kalupuće pa sam se malo igrala.

      Избриши
  2. sjajno.....moram da probam....pozdrav zoko!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sneška...za mene je to mnogo lakše napraviti nego bilo koji kolač,veoma je važno imati dobru čokoladu i ja uvek koristim belgijsku kuverturu.Imam jednu prodavnicu blizu mene gde mogu da kupim čokoladu na kg i imaju fantastičnu čokoladu a nije skupa.

      Избриши
  3. Me han encantado, tienen que estar muy buenos, un saludo

    ОдговориИзбриши
  4. Kako je ovo fino, još ako je crna čokolada....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čokoladu možeš da koristiš koju god hoćeš samo neka je malo kvalitetnija.Hvala Vela.

      Избриши