Davno hoću da isprobam ovu štrudlu, delovala mi je na slici tako lepo, da sam jedva čekala da je isprobam. Originalni recept je iz časopisa Hrana i Vino a ja sam ga videla na FB.
Sastojci: 500 g mekog brašna, 8 g suvog ili 20 g svežag kvasca, 2 kašičice šećera, prstohvat soli, 1 kesica burbon vanilinog šećera, 200 ml toplog mleka, 100 ml ulja, 1 jaje i još jedno za premazivanje
Priprema: Zagrejati mleko ( počnite sa 150 ml i ako je potrebno dodati još 50 ml, meni je tačno trebalo 200 ml ) dodati šećer i kvasac i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.U vanglicu prosejati pola količine brašna, a drugu polovinu,prosejanog brašna ostaviti sa strane, ( ja sam koristila sve namensko brašno ) dodati prstohvat soli, jaje, ulje ( umesto ulja možete dodati polovinu količine pirea od jabuka ) i nadošli kvasac i sce zajedno sjediniti. Uz postepeno dodavanje ostatka brašna zamesti meko i glatko testo. ( testo će delovati da je masno, ali tako treba da bude )
Oblikovati ga u loptu, premazati sa vrlo malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Kad je testo skoro naraslo pripremiti fil tako što ćete sve sastojke za punjenje izmešati zajedno.
Naraslo testo premesiti i podeliti na pola. Svaku polovinu rastanjiti u pravougaonik širine 30 sm a dužine, koliki vam je pekač u kom ćete peći štrudlu ( moja vatrostalna tepsija je bila oko 40cm duga a široka oko 25cm ) i iseći testo na dva mesta po dužini da dobijete tri parčeta / rolata.
Uz ivicu staviti fil, ali rasporedite da imate dovoljno za sva 6 rolata i zaviti u rolat. ( rolati su vrlo tanki, jer nema puno testa i malo su pipljivi da se zaviju, ali se mogu zaviti..Možete testo i da podelite na 6 delova, svaki deo je oko 175 g i posebno rastanjiti u pravougaonik i nafilovati, zaviti u rolatić i kraj prstima zalepiti za testo.
Pekač prekriti sa papirom za pečenje i staviti dva rolata jedan do drugog a treći staviti odozgore na ta dva rolata.
Sad isto uraditi i sa onom drugom polovinom testa.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti 15 do 20 minuta na tolom da se testo podigne.
Podiglo testo premazati sa umućenim jajetom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko pola sata ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.
Pečenu štrudlu ohladiti i iseći na parčiće i posuti sa prah šećerom,zamirisan vanilom.
Ovu štrudlu možete da pravite i sa jabukama, koje ste isekli na kockice.
Ja sam pravila i sa jabukama i sa višnjama, na žalost, sa jabukama nisam uspela da slikam.
Prijatno!!!!!
Well done, Zoki, it looks perfect! :)
ОдговориИзбришиHave a wonderful day, my friend!
Thank you so much, my sweet Gery. Hugs and kisses.
ОдговориИзбришиprelijepo su se uklopili ovi rolatići u jednu cjelinu i presjek izgleda baš interesantno.
ОдговориИзбришиHvala Danka...nama se jaklo dopala i sa višnjama i sa jabukama a praviću je i slanu sa sirom i spanaćem.Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиbaš mi je zanimljivo ovo slaganje rolada u piramidu...odlično
ОдговориИзбришиHvala Snježana i meni je bilo vrlo zanimljivo, to me je i nateralo da je napravim. Hvala.
ИзбришиJedna od stvari koje nemamo ovde su višnje osim ako su u tegli.A svi volimo visnenje!A tvoja štrudla miriše dovde!
ИзбришиE moja Džoli, i ovde ih retko vidim po prodavnicama i kad ih vidim, bezobrazno su skupe ali leti ih ima u kanticama od 3 kg u njihovom soku i onda kupim nekoliko kantica, stavim u kese za zamrzivač i imam ih preko cele godine. Probaj da nekada doneseš sadnicu iz Srbije pa je posadi tamo. Imam prijateljicu ovde, donela je dve male sadnice iz Zrenjanina i sad ima višnje u svom dvorištu, mada mislim da ima i da se kupe u rasadniku. Topli pozdra v.
ИзбришиПак си направила нещо превъзходно, Зори. Страхотна си!
ОдговориИзбришиMy dear Yoli, thank you so much. Hugs for you:))
ИзбришиVolim višnje i sve od višanja, a ova štrudlica tako primamnjivo izgleda, jako mi se sviđa ovo slaganje štruca, atraktivna i dobra !
ОдговориИзбришиMeni se jako sviđa sve što je sa višnjama a ovo slaganje me je ustvari i nateralo da je napravim. Od srca ti hvala.
ОдговориИзбриши