Toliko puta spominjem ovu namirnicu u mojim slatkim pecivima a nikad da postavim recept,kad imam vremena i kad nađem jeftinije jabuke, onda napravim a kad nemam vremena, onda kupim.....domaće je ipak bolje, jer znate šta stavljate unutra.
Slika je stara oko 4 godine, kad budem pravila sledeći put, zameniću je
Sastojci:
450 g očišćenih, malo kiselkastih,jabuka
oko 50 g šećera
1 kašika limunovog soka
1 kašika vode
Priprema:
Jabuke oprati, oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na manje kockice. Staviti ih u šerpicu, preliti sa 1 kašikom vode i limunovim sokom i posuti sa šećerom.
Poklopiti ih i kuvati na tihoj temperaturi oko desetak minuta ili dok kockice ne počnu da gube svoj oblik.
Otklopiti i dalje kuvati, stalno mešajući sa drvenom varjačom dok se jabuke ne pretvore u pire.
Probajte da li vam je potrebno još šećera, jer ukusi su različiti, sipati u teglice dok je vruće, zatvoriti teglice i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prilikom hlađenja ćete čuti onaj zvuk gde poklopac pucka, što znači da se vakumiralo.Čuvati u frižideru.
Umesto da sipate u teglice, ohladiti i sipati u kesice za zamrzivač po onoliko koliko će vam trebati.
Tako pripremljen pire može trajati mesec dana, možda i malo duže.
Neko stavlja cimet, ja ne a vi kako hoćete a jabuke koje koristim su Granny Smith.
Prijatno!!!!
divan post,vjerujem da ovaj pire daje sočnost i vlažnost gotovom pecivu....
ОдговориИзбришиmolim vas ubacite linkove za sve one fine recepte gdje se ovaj pire koristi,da bude povezano i da lakše nađemo ;-) xe-xe-xe (da li je neko rekao da su crnogorci lijeni..... )
ljubacccc zoko vam leti !
Od srca ti hvala draga moja Danka,veoma je lako naći te recepte, ukucaš u tražilicu sa strane gde piše pretraži ovaj blog pire od jabuka i izbaci ćeti sve recepte gde se koristi, ako i dalje ne možeš da ih nađeš, onda mi se javi ovde pa ću ih ja ubaciti ispod posta. Topli pozdrav.
Избришиnisam vas mislila naljutiti,samo sam se htjela našaliti sa mojom lijenošću...
Избришиzaista ste mi jako dragi i volim vaše recepte pa vas molim da mi oprostite ako sam se grubo izrazila !
a joj Danka moja, ma ni pomislila nisam da se ljutim, ma taman posla...ništa se ne brini, sve je u redu i nije lako mene naljutiti.Sve je u redu, nema ljutnje.
ИзбришиMoja deca obožavaju dinstane jabuke a naročito kada ih spakujemo za užinu. Dodam im malo mlevenog "plazma" keksa, a odozgo umućenu slatku pavlaku. Prava uživancija na velikom odmoru!!!
ОдговориИзбришиNina, ovo ti je super ideja za brzu poslasticu.
ИзбришиPire od jabuka često radim i recept je kao ovaj tvoj samo što ja dodam i malo cimeta, nekako čim uzmem jabuku u ruku uzmem i cimet :) Tvoj pire mi baš fino izgleda !
ОдговориИзбришиCimet obožavam, ali ga obično ne koristim u pire, ali zato u piti sa jabukama je obavezno.
ОдговориИзбриши