уторак, 6. мај 2014.

Pire od jabuka

Toliko puta spominjem ovu namirnicu u mojim slatkim pecivima a nikad da postavim recept,kad imam vremena i kad nađem jeftinije jabuke, onda napravim a kad nemam vremena, onda kupim.....domaće je ipak bolje, jer znate šta stavljate unutra.


Slika je stara oko 4 godine, kad budem pravila sledeći put, zameniću je

Sastojci:

450 g očišćenih, malo kiselkastih,jabuka 
oko 50 g šećera
1 kašika limunovog soka
1 kašika vode

Priprema:

Jabuke oprati, oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na manje kockice. Staviti ih u šerpicu, preliti sa 1 kašikom vode i limunovim sokom i posuti sa šećerom.
Poklopiti ih i kuvati na tihoj temperaturi oko desetak minuta ili dok kockice ne počnu da gube svoj oblik.

Otklopiti i dalje kuvati, stalno mešajući sa drvenom varjačom dok se jabuke ne pretvore u pire.
Probajte da li vam je potrebno još šećera, jer ukusi su različiti, sipati u teglice dok je vruće, zatvoriti teglice i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prilikom hlađenja ćete čuti onaj zvuk gde poklopac pucka, što znači da se vakumiralo.Čuvati u frižideru.
Umesto  da sipate u teglice, ohladiti i sipati u kesice za zamrzivač po onoliko koliko će vam trebati. 

Tako pripremljen pire može trajati mesec dana, možda i malo duže.

Neko stavlja cimet, ja ne a vi kako hoćete a jabuke koje koristim su Granny Smith.

Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. divan post,vjerujem da ovaj pire daje sočnost i vlažnost gotovom pecivu....
    molim vas ubacite linkove za sve one fine recepte gdje se ovaj pire koristi,da bude povezano i da lakše nađemo ;-) xe-xe-xe (da li je neko rekao da su crnogorci lijeni..... )
    ljubacccc zoko vam leti !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala draga moja Danka,veoma je lako naći te recepte, ukucaš u tražilicu sa strane gde piše pretraži ovaj blog pire od jabuka i izbaci ćeti sve recepte gde se koristi, ako i dalje ne možeš da ih nađeš, onda mi se javi ovde pa ću ih ja ubaciti ispod posta. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. nisam vas mislila naljutiti,samo sam se htjela našaliti sa mojom lijenošću...
      zaista ste mi jako dragi i volim vaše recepte pa vas molim da mi oprostite ako sam se grubo izrazila !

      Избриши
    3. a joj Danka moja, ma ni pomislila nisam da se ljutim, ma taman posla...ništa se ne brini, sve je u redu i nije lako mene naljutiti.Sve je u redu, nema ljutnje.

      Избриши
  2. Moja deca obožavaju dinstane jabuke a naročito kada ih spakujemo za užinu. Dodam im malo mlevenog "plazma" keksa, a odozgo umućenu slatku pavlaku. Prava uživancija na velikom odmoru!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Pire od jabuka često radim i recept je kao ovaj tvoj samo što ja dodam i malo cimeta, nekako čim uzmem jabuku u ruku uzmem i cimet :) Tvoj pire mi baš fino izgleda !

    ОдговориИзбриши
  4. Cimet obožavam, ali ga obično ne koristim u pire, ali zato u piti sa jabukama je obavezno.

    ОдговориИзбриши