Ja sam uvek u potrazi za novim receptima za peciva i testa.....ovakvu vrstu peciva jako volim jer su idealni za doručak a ovo pecivo je pripremljeno za prijatelje od kojih ćemo nabrati koprive, mi njima pecivo, oni nama koprive i sutra će biti čorbica od njih.
Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mateji sa bloga M's Bakery kao ulaznicu za blogersku igricu, koju je pokrenula monsoon, " Ajme,koliko nas je ", koja nam je zadala temu,jogurt.
Sastojci: 525 g brašna za hleb + za doradu testa, 8 g suvog kvasca ili 20 g svežag, 75 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 175 ml jogurta , suvo grožđe po želji,ne mora, prstohvat soli, 2 XL jaja, 60 g putera
Za premazivanje i posipanje testa: 60 g omekšalog putera, 100 g braon ili žutog šećera, 2 do 3 kašičice cimeta
i još: 1 jaje , 1 kašičica mleka, 100 g prah šećera, 3 kašike mleka, vode, soka od limuna / pomorandže
Priprema: U toplo, ne vruće mleko staviti kašičicu šećera i suvi kvasac, izmešajte i ostavite sa strane da se kvasac podigne.
Za premazivanje i posipanje testa: 60 g omekšalog putera, 100 g braon ili žutog šećera, 2 do 3 kašičice cimeta
i još: 1 jaje , 1 kašičica mleka, 100 g prah šećera, 3 kašike mleka, vode, soka od limuna / pomorandže
Priprema: U toplo, ne vruće mleko staviti kašičicu šećera i suvi kvasac, izmešajte i ostavite sa strane da se kvasac podigne.
Prosejati brašno, dodati prstohvat soli,napraviti udubljenje i dodati nadošli kvasac, malo zagrejan jogurt, jaja i mikserom sa spiralnim nastavcima, umutiti testo oko 3-4 minuta i na kraju dodavati otopljen i prohlađen puter po malo i celo vreme mutite mikserom. Testo će početi da se odvaja od zidova ali je i dalje jako mekano i lepi se za ruke.
Pobrašniti radnu površinu, isipati testo a ono testo, koje je ostalo po posudi, staviti malo brašna i skinuti svo testo sa zidova i dna posude i staviti na testo koje ste istresli iz posude.Pomoću brašna i vaših ruku, oblikujte testo u loptu, pobrašniti posudu u kojoj ste zamesili testo, pobrašniti i testo,koje ste oblikovali i vratiti u posudu. Pokriti sa providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruči,oko sat vremena.
Dobro pobrašniti radnu površinu,isipati naraslo testo i podeliti na 4 dela i svaki deo premesiti, pomažući se sa brašnom...testo je meko kao pamuk.
Svaki deo rastanjiti ( celo vreme se pomažite sa brašnom, ali ne previše, samo dovoljno da vam se testo ne lepi ) i ostavljati sa strane.
Uzeti jedan krug, veličine plitkog tanjira, premazati sa omekšalim puterom posuti sa mešavinom cimeta i braon / žutog šećera i posuti sa suvim grožđem, ako ga koristite.
Sada staviti drugi krug preko i ponoviti,i malo stranice, pre nego što premažete sa omekšalim puterom podviti ispod prethodnog kruga, onda i treći krug razvaljanog testa i ponoviti i završiti sa četvrtim krugom, koji ne premazujete niti posipate sa smesom od cimeta i šećera. Podviti sve ispod testa.
Tako pripremljeno testo staviti na plitak tanjir, koji ste prethodno posuli sa malo brašna, da se testo ne zalepi. Pokriti sa providnom folijom, da se testo ne suši i ostaviti u frižider, najmanje pola sata a može i sat vremena.
Izvaditi testo iz frižidera, pobrašniti blago radnu površinu i vrlo nežno rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko .05cm.
Premazati sa ostalim delom omekšalog putera i posuti sa ostatkom cimeta i šećera i sa kraće strane zaviti u rolat, valjanjem će se rolat još malo razdužiti,još malo pobrašniti radnu površinu i rukama valjati rolat da vam bude svuda ista debljina testa.
Preneti na pleh, koji ste prekrili sa pek papirom i oštrim nožem iseći testo oko 2 do 3 cm debljine, ali ne skroz do kraja.
Kad ste isekli celi rolat jedan deo testa vući na jednu stranu a drugi deo vući na suprotnu stranu ( pogledaj sliku )
Kad ste došli do kraja ( ja sam dobila 11 parćića ) pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste, oko pola sata do 45 minuta.
U međuvremenu umutiti jaje sa kašičicom mleka i ja sam još morala da napravim mešavinu cimeta i šećera. ( stavljala sam više na testo )
Uključiti rernu na 180*C, testo premazati sa umuđenim jajetom i posuti sa mešavinom cimeta i šećera.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, posle prvih deset do 15 minuta, ako je počelo puno da rumeni, prekriti sa pek papirom.
Ispečeno pecivo izvaditi iz rerne, napraviti smesu od 100 g prah šećera i 3 kašike mleka, ako hoćete, umesto mleka možete staviti sok od limuna ili pomorandže, sve sjediniti i sa kašikom prelivati preko peciva.
Prohladiti i poslužiti toplo, ali ne prevruće.( ako vam ostane, samo kratko zagrejati u mikro talasnoj pećnici, biće kao da ste ga sad napravili )
Prijatno!!!!!!
Just perfect for breakfast! I'll take one of these, if you agree. ;)
ОдговориИзбришиHugs and kisses, my dear friend!
Please, help your self with many as you like it. Thank you so much, my dear Gery. Hugs and kisses:))
Избришиfini lisnati i mirisni rolatići.....
ОдговориИзбришиHvala ti Danka moja, puno.
ИзбришиPredivno izgledaju Zoko, da mi je jedan komadić :)
ОдговориИзбришиRado bih ti dala komadić, asli ih nema više. Nosila sam ga prijateljima juče da imaju nešto sa kafom za doručak,ali ću sa zadovoljstvom ponoviti za tebe. Puno pozdrava.
ИзбришиOvaj hlepcic samo sto ne zamirise sa slike, zaista je nesto posebno.:)))
ОдговориИзбришиHvala draga Lana...mi ovakva peciva sa cimetom obožavamo a idealna su za doručak.
Избриши