Mi nemamo koprive, ali ih ima naš prijatelj i kod nas je sada najbolje vreme da se koriste. Moraću ponovo da idem kod njega da ih naberem, jer juče videh recept na blogu "Moje Grne" za čorbu sa koprivom i suvim mesom i jako mi se dopala ali dok ih ponovo ne naberem, sladićemo se ovim trouglovima sa koprivom.
Sada ih i mi imamo ....
Sastojci: 300 g mladih, očišćenih kopriva, 10 do 12 struka mladog luka, 1 čen belog luka, po ukusu so i sveže samleven biber, maslinovo ili ulje od semenki grožđa, kore za baklavu ili pitu
Priprema: Koprive očistiti,oprati i blanširati u provreloj vodi, ali vrlo kratko, samo dok ne svenu. Izvaditi ih iz vrele vode i staviti u hladnu vodu i ohladiti ih na taj način. Dobro ih ocedite i sitnije iseckati. ( Vodu u kojoj ste poparili koprive i vodu u kojoj ste ohladili koprive,pomešajte obe vode, sačuvajte i zalite sobne biljke ili biljke u bašti )
U širi i dublji tiganj staviti nekoliko kašika maslinovog ili ulja od semenki grožđa i zagrejati na osrednjoj temperaturi. Očišćen i opran mladi luk iseći na sitnije i propržiti vrlo kratko, samo da omekša, dodati jedan čen pasiranog belog luka i pržiti samo dok beli luk ne zamiriše i na kraju dodati oceđene i iseckane koprive i njih samo kratko propržiti, izmešati i skloniti sa strane da se ohladi. ( ko voli, može dodati i feta sir, ja nisam htela da dodajem sir )
Uzeti jednu koru, premazati je sa maslinovim uljem ili otopljenim puterom, staviti drugu koru preko nje i nju premazati i ako hoćete može i treća kora ( ja sam koristila samo dve kore ) te i nju premazati i onda iseći pizza sekačem u trakice, koliko volite da vam trouglovi budu veliki. ( moji su bili manji )
Na početak svake trakice staviti po kašiku smese i zaviti u trougao ili, možete ih zaviti i u manje rolatiće, tako što ćete podviti malo stranice prema unutra, da vam ne curi fil i urolati ih.
Pleh prekriti sa pek papirom, zagrejati rernu na 200*C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam fino ne porumene. Ovako pripremljene trouglove ili rolnice možete i zamrznuti i vaditi ih po potrebi. Peći ih zamrznute.
Ohladiti kratko i poslužiti uz kiselo mleko, jogurt ili sa čašom piva.
Prijatno!!!!!
Divno, kao i uvek Zorice:))
ОдговориИзбришиHvala Cale moja a da znaš koliko ih volim, mogla bih da ih jedem i da ne znam šta mi je dosta.
ИзбришиLove your site and the lovely posts!
ОдговориИзбришиThank you so much and I hope that with Mr: Google translation you can understand them. Regards:))
ИзбришиVrlo originalno i verujem da je njami!
ОдговориИзбришиHvala a da tek vidiš sada koliko smo dovukli kopriva....trebaće nam sigurno nekoliko sati da ih očistimo...
Избриши