Mislim da sva deca obožavaju makarone i sira. Mojima, dok su bili mali, ovo je bilo jedno od omiljenih jela.
Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.
Sastojci:
450 g paste ( penne ili rotini )
1 glavica karfiola, iskidana na cvetiće
nekoliko kašika ulja
1 veliki paradajz,isečen na kockice
3 kašike putera
po ukusu; vegeta, biber,so
2 kašike brašna
250 ml neutralne pavlake za kuvanje
250 kreme freš ili kisele pavlake
150 g krupnije rendanog gruyere sira
75 g sitnije rendanog parmezan sira
1 kašika dijon senfa ( whole grain ) od celog zrna slačice
1 kašičica mlevene ljute paprike
2 do 3 kašike tostiranih mrvica
4 do 5 čena belog luka
1 kašika sitno iseckanog peršuna
Priprema:
Karfiol oprati, očistiti ga i iskudati na sitnije cvetiće i osušiti sa kuhinjskim papirom. Beli luk očistiti i preseći ga na pola.
U jednu veću zdelu,staviti cvetiće karfiola i beli luk,preliti maslinovim uljem, povegetiti, pobiberiti i sve dobro promešati.
Peći u rerni s uključenim gornjim grejačem,kada malo porumeni,promešati i ostaviti da ponovo porumeni.
Pazite da vam ne izgori.
Pečeni karfiol izvaditi i ostaviti sa strane.
U veću šerpu sipati vodu i kašičicu soli,putiti da provri, sipati pastu i skuvati ih al dente. Ocediti ih.
U veći tiganj staviti 3 kašike putera,zagrejati i dodati dve kašike brašna i pržiti na osrednjoj temperaturi, mešajući da dobijete svetlu uprženu smesu,polako dodavati neutralnu pavlaku za kuvanje, mešajući sa žicom za mućenje i kuvati oko 4 minuta ili dok vam se bešamel ne zgusne.
U zgusnuti bešamel staviti pola količine gruyera sira, dobro sjediniti mešajući dok se sir ne otopi,dodati krem freš ili kiselu pavlaku, pola od izrendanog parmezan sira i senf,dodati mlevenu papriku i po ukusu vegetu ili so i biber i sve dobro sjediniti.
U posebnu, veću činiju, izmešati makarone, bešamel i paradajz isečen na kockice.
U kalup, veličine 32cm X 22cm i oko 5cm dubine, koji ste prethodno podmazali sa uljem ili puterom, sipati pola smese od makarona,preko posuti sav karfiol sa belim lukom posuti sa ostatkom gruyera sira, pola količine seckanog peršuna, sipati opstatak makarona preko karfiola, posuti ostatkom parmezana, malo proprženim hlebnim mrvicama ( ja sam ih propržila bez ikakvog dodatka masnoće, ali vrlo kratko, da samo malo porumene ) i na kraju posuti sa ostatkom peršuna.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 30 do 35 minuta ili dok ne vidite mehuriće od pečenja. Treba da vam blago porumeni.
Ostaviti da se malo prohladi i poslužiti sa zelenom salatom.
Po ukusu, možete dodati u bešamel ostatak piletine ili neku šunkicu, moj ručak je bio bezmesan.
Umesto karfiola možete staviti brokule, umesto gruyera sira možete koristiti bilo koji drugi,lako topljivi sir ( cheddar ) i izostaviti paradaz. Mogućnosti su ogromne.
Prijatno!!!!!
Omiljeno i opasno!!!
ОдговориИзбришиHvala Jasna
ИзбришиOvo je jako dobro ! Moja sestra i nećakinja obožavaju ovakva jela, ne sumnjam da će im se i ovo jako svidjeti !
ОдговориИзбришиBranka, mislim da sva deca obožavaju pastu, bar su moji takvi bili. Ovde, ko voli, može dodati i belo pileće meso.
Избриши