четвртак, 2. октобар 2014.

Pamuk pogača

Postoje pamuk kifle e ja sam htela da napravim i pamuk pogaču i da znate da je toliko mekana i ukusna, baš kao pravi pamuk.



Sastojci:

400 g hlebnog brašna
600 g svenamenskog brašna
14 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli ili po ukusu
125 ml ulja + kašika - dve za premazivanje testa
2 jaja + 1 belanac
250 ml tople vode
250 ml toplog mleka

za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

Pomešati oba brašna, prosejati i dodati soli (  ako volite malo više slano dodati 1 kašiku soli ili koliko vi već stavljate na kg brašna ) i napraviti udubljenje na sredini.
U manje lonče pomešati vodu i mleko i staviti da se vrlo malo zagreje, odvojiti deo u koji ćete staviti kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U brašno dodati preostalo mleko i vodu,ulje, dva jaja i 1 belanac i nadošli kvasac i sve to dobro umesiti, ili mikserom ili vašom rukom i trebate dobiti srednje tvrdo testo, što znači nit je meko, niti pretvrdo...meni nije bilo potrebno više brašna, ako je testo premekano, dodavati po vrlo malo brašna. Trebate dobiti testo, koje se uopšte ne lepi za ruke.
Premazati testo i vanglicu sa uljem i pokriti sa providnom folijom. Ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.


Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na pola, kod mene je svaka polovina bila po 885g i ponovo premesiti. ( meni je lakše da rastanjim testo kad je podeljeno,vi ako hoćete, možete rastanjiti celo testo.onda ga ne morate deliti )
Pobrašniti blago radnu pobršinu i rastanjiti testo u krug, oko pola cm debljine i raseći prvo na pola horizontalno, onda na drugu polovinu vertikalno da dobijete 4 dela i onda svaki deo na još 4 dela, što znači da dobijete 16 trouglova.


Premazati celo testo pre sečenja sa malo ulja i svaki trougao zaviti u kiflicu.
Dublju tepsiju ili veći kalup za tortu,prekriti sa papirom za pečenje i početi da ređate kiflice od sredine...u sredinu staviti jednu kiflicu koju ste zavili ovako... ( ovako isto uraditi i sa drugim delom testa, ako ga delite na pola )


a okolo te kiflice ređati ostale kiflice koje su normalno zavijene, onda ređati red do pleha, jednu do druge, što više zbijene i onda ostalo ređati između ovog prvog reda u sredini i kiflica do zida i stavljati ih svuda gde imate mesto dok ih sve ne utrošite a tepsiju popunite sa testom.


Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 20 minuta da testo još malo naraste.

Umutiti preostalo žumance sa kašikom mleka i premazati narasle testo. Uključiti rernu na 175-185*C da se zagreje.


Peći oko 45 minuta, u slučaju da počne previše da rumeni, prekriti sa papirom za pečenje.

Izvaditi pogaču,premazati je sa kockicom putera i ostaviti oko 5 minuta u kalupu, izvaditi je napolje iz kalupa, staviti je na žicu, pokriti prvo sa kuhinjskim papirom pa onda sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi i poslužiti.


Kod mene je previše narasla, jer ja sam je ostavila posle premazivanja još napolje, nisam je odmah pekla, jer sam čekala da mi se punjene paprike zapeku...trebala sam je odmah staviti da se peče...ali. bez obzira što je ovako narasla bez veze, bila je izuzetno ukusna a testo je kao pravi pamuk...


Kod nas je bila poslužena sa punjenim paprikama.

Prijatno!!!!!!

18 коментара:

  1. Stvarno je kao pamuk, vidi se i na slici:) Divna je. A, paprike sa sve posudom, koja je preslatka, su prava lepota.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš je kao pamuk, mogu osjetiti preko slike kako je mekana, odlično si napravila pogaču, a ja ne bih imala ništa protiv da su mi i ove punjene paprike malo bliže :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, hleb obično ne jedem ali sa punjenom paprikom obavezno, još ova vruća pogača...i sad vidi kako ćeš da staneš. Grlim te.

      Избриши
  3. Koja divota, sigurno je pravi gušt otkidati ove komadiće

    ОдговориИзбриши
  4. Da znaš da jeste a najveće uživanje je mom mužu kad ima domaći hleb.

    ОдговориИзбриши
  5. what is bread flour? and svenamenskog flour? How many cups did you use for each? I would love to make this as the cotton bread looks lovely

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you kennedy.
      All-purpose flour is typically a blend of "hard" and "soft" wheats which will perform pretty well in most roles. It usually contains 10-12% gluten. It can be used for bread, but will tend to produce a denser, flatter loaf. I used 4 cups of this flour .
      Bread flours have from 12-14 percent protein. They will feel decidedly more elastic while kneading, and will give full, rounded loaves. These flours are made from hard winter wheats from northern states. I used 2 and 3/4 cup of this flour..mix them and thren sift the flour and then follow recipe.
      Please, let me k now if you need any other help with the recipe. Regards:)))

      Избриши
    2. Thank you for this, I will look for the bread flour.. so in total about 6 cups and a touch more! I will be trying this. Your pictures are wonderful!

      Избриши
    3. Hi, You can make this bread with all purpose flour, but when you mix this two flours bread is nicer...total is 6 cups and 3/4 of a cup.
      Good luck and thank you very much.

      Избриши
    4. Thank you , yes I did understand that is a total of 6 3/4cups.. I will look for the bread flour as your pictures certainly show the elasticity of the bread! Do you weigh out your flours?

      Избриши
    5. Yes I do weigh flour before baking and I use digital scale...Good luck.

      Избриши
  6. o joj....stvarno je kao pamuk....savršena pogača....rekla bih: miriše kao duša :)

    ОдговориИзбриши
  7. Odlicnoblagodaram na receptot site mi ja bendisaa.

    ОдговориИзбриши