понедељак, 16. фебруар 2015.

Anine kiflice sa džemom...

Šetajući po našim blogovima, sasvim slučajno sam naletela i na Anin blog "Prstohvat soli" i prvo što sam videla je njen post o lisnatim kiflicama...znajući koliko ja volim testa i peciva, znala sam da neće dugo da prođe pre nego što ih isprobam. Danas sam isplanirala da pravim jedne druge kiflice sa lešnicima, ali videći sinoć ove kiflice, nije mi trebalo mnogo da promenim mišljenje.
Svima vama, koji volite peciva, preporučujem da obavezno isprobate ove kiflice,koja ja ne bih zvala kiflicama, nego kroasanima, jer su spolja hrskave a unutra meke.


Sastojci:

250 g mekog brašna
250 g sve namenskog brašna
1 kašičica šećera
7 g suvog kvasca
pola kašičice soli
200 ml mleka
100 ml vode
1 jaje
125 g hladnog putera
25 g otopljenog putera
i još:
1 jaje
džem od kajsija ili šta volite;nutela, džem od šljiva,sir, krem sir...

Priprema:

Zagrejati mleko i vodu i u vodu staviti kašičicu šećera i suvi kvasac, sve izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Hladan puter podeliti na 4 dela i ostaviti ga u zamrzivač. ( u originalnom receptu je margarin, ja ga ne koristim te sam koristila ne slani puter )

Sjediniti oba brašna, prosejati u vanglicu u kojoj ćete zamesiti testo, dodati pola kašičice soli i ako ćete ih praviti slatke dodati još dve do 3 kašike šećera. ( ja sam izostavila šećer u potpunosti, nama je dovoljno slatko samo sa džemom i posutim šećerom u prahu odozgore )
Dodati nadošli kvasac, toplo mleko i 1 jedno, blago umućeno, jaje.
Zamesiti testo, isipati na radnu površinu i mesiti ga oko desetak minuta.Testo kad je dobro umešeno imaće plihčiće po sebi.
Podeliti testo na 5 ravnih delova, kod mene je to bilo oko 170 g svaki i svaki deo ponovo premesiti, oblikovati u kuglu i ostaviti da se testo odmori oko 20 minuta. Pokriti ga sa samolepljivom folijom, da se ne suši.

Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti jednu jufkicu u veličini velikog plitkog tanjira...ja sam ih sve prvo rastanjila.
Uzeti jednu kocku iz zamrzivača i izrendati je preko jedne razvučene jufke.Prekriti je sa drugom jufkom pa i na nju izrendati jednu kocku hladnog putera, tako isto uraditi i sa preostale dve jufke i preostale dve kocke putera. Prekriti sve jufkice sa zadnjom jufkicom i blago podviti ivice ispod svih jufkica.

Ponovo blago pobrašniti radnu površinu i vrlo nežno rastanjiti testo što više možete i da bude testo što tanje, ali pri tom pazite da vam se nigde jufka ne pokida da vam nebi izlazio puter van,ako vam se to desi, pospite blago sa brašnom i nastavite da tanjite testo.

Rastanjeno testo premazati celo sa preostalih 25 g otopljenog putera i podeliti prvo na 4 dela, i ako volite da su vam kifle veće, onda svaku šetvrtinu podeliti na još 4 dela ili na onoliko delova, koliko volite da su vam kifle velike.

Na početku testa staviti po malu kašičicu gustog džema i zaviti u kifle, tako što ćete kad zavijate vuću prema sebi, da imate što više namotaja.

Dva pleha prekriti sa pek papirom i ređati kifle sa dosta razmaka između, jer će još da narastu stajanjem i tokom pečenja.

Pokriti ih sa najlon folijom i ostaviti da odstoje na toplom mestu oko 45 minuta.

Pre pečenja premazati ih sa umućenim jajetom.

Ja sam jedan pleh ostavila na toplom a drugi pleh na hladnom mestu i posle 45 minuta, zagrejati rernu na 200°C i stavila pleh, koji je stajao na toplom mestu da se prvo peče. Peći oko 20 do 25 minuta dok vam lepo ne porumene.

Drugi pleh sam unela unutra posle 25 minuta stajanja na hladnom, da bi mi oba testa podjednako stajala na toplom 45 minuta.

Ovako pripremljene kifle,pre pečenja, možete prvo pojedinačno zamrznuti, staviti ih u veću kesu ili u hermetičko zatverenu kutiju i vratiti u zamrzivač.
Kad je potrebno da ih pečete, izvadite onoliko koliko želite da ispečete, staviti na pleh i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena i tek ih onda peći, ali ih staviti u hladnu rernu,i tek onda zagrevati rernu, sa njima zajedno u rerni, možda ćete morati da smanjite dužinu pečenja,ili ostaviti ih da vam se odmrznu u rerni preko noći i ujutru ih samo ispeći.


Poslužiti ih za doručak sa čajem, toplim mlekom, kafom, čokoladnim mlekom...šta god poželite.


Ana, od srca ti hvala na ovom predivnom pecivu i da ti kažem, da moj muž nije mogao da prestane da hvali ove kifle, koje bih ja, sa pravom, nazvala kroasanima.



Prijatno!!!!

23 коментара:

  1. Draga Zorico
    U zadnje vreme sam primetila da imamo isti ukus:-D pratim tvoj blog i vidim da pravimoslicne stvari ili pravis ono sto sam zelela da pravim ! Haha, pravis kombinadije koje volim...piletina sa pecurakama.... Panakotu sa kokosom.... Sad ovo kiflice sa dzemom....vec mesec dana razmisljam o tome! Bravo imas dobar ukus!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Demi, hvala ti puno i ako možeš i imaš vremena, obavezno isprobaj ove kiflice...dobre su, da ih bolje ne mogu da budu. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. Hvala zorico,imam dosta recepte za kiflice, mi ih zovemo kruasanakia sto znaci male kroasanice:-D :-D ne mogu odluciti koji recept da probam, dugo razmisljam kako svojrecept ismisliti,ali i te tvoje kiflice imacu u spisak za probanje. I ukoliko pamtim imas i druge kiflice u blog.

      Избриши
    3. Demi, testa obožavam i kad god vidim neki novi recept, obavezno isprpbam i svaki jedan mi je podjednako lep i oduševim se,ali ovaj mi je zaista fantastičan i zahvalna sam Ani što je postavila taj recept na svom blogu.

      Избриши
  2. Izgledaju divno; i ja sam slaba na peciva...Uvijek me ona privuku najprije!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna i ja....kad god vidim neki novi recept, ja to moram da isprobam...ova peciva sam iisprobala sledećeg dana,posle objavljivanja i fantastična su.Mi smo oduševljeni. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Thank you very much and I am following you. Have a great day!!

    ОдговориИзбриши
  4. Mmmmmm.......... Zoki, you made the perfect breakfast! :) I love them!
    Hugs, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery...this are the best ever and I am very thankful to the blogger who post this recipe on her blog ...this recipe is for keep. Hugs, my dear friend:)))

      Избриши
  5. I ja bih ih nazvala kroasanima...odlicne, bas odlicne..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježana, ako ih nisi do sada isprobala, obavezno ih isprobaj...zaista su fantastične.Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Zabilježila sam ih čim ih je Ana objavila, ali nisam tako brza kao ti. Prekrasno su ti ispale!

    ОдговориИзбриши
  7. Одговори
    1. Sandra, ako ti je puno cela količina, napravi pola, ali veruj mi, neće ti biti mnogo, pola pojedite sada a pola zamrzni za kasnije. Nama su ostale 6 za sledeći dan, samo ih zagrejali u mikrotalasnoj desetak sekundi i ponovo uživali u njima. Ne čekaj puno.

      Избриши
  8. Zoki, divno su Vam ispale, nisam ni smnjala da ce biti takve! Hvala na isprobavanju i lepim slikama kiflica :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana i tebi, od srca hvala na fantastičnom receptu. Mi smo oduševljeni sa ovim kiflama i biće malo češće na našem stolu.

      Избриши
  9. Divne. Odlične su. Ja sam ih već zabeležila, doći će red i na njih:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, napravi ih pa zamrzni i vadi kad ti se baš prijedu. Zaista su fantastične...ne mogu da ih se nahvalim koliko su dobre i volela bih da ih svi isprobaju. Topli pozdrav.

      Избриши
  10. Tako su lepe i primamljive, prvom prilikom probaću, pa kako bude!

    ОдговориИзбриши