Ovo sam videla na FB i oduševila sam se kako izgleda i način na koji se pravi...samo da znate, ovde morate da budete strpljivi i da ih ostavite da se dobro ohlade...kod mene su sečene još tople jer nam je naišao prijatelj i nije bilo vremena da se više hlade....
Sastojci:
15 0 ml tople vode
1 kašičica šećera
5 g suvog kvasca
prstohvat soli
50 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 jaje
30 ml ulja
i još:
100 g omekšalog putera
Za punjenje:
po želji jabuke,cimet, suvo grožđe, višnje, bundeva........
Priprema:
Prosejati brašno u vanglicu, dodati prstohvat soli, šećer,vanilu,jaje, ulje i nadošli kvasac i mikserom umutiti meko testo ali koje se ne lepi za ruke.
Istresti na radnu površinu i domesiti rukama, u slučaju da se testo lepi, dodavati po malo brašna i domesiti testo.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči u veličini.
Ostaviti testo da se malo odmori, pokriti ga, da se ne suši a za to vreme pripremite punjenje.
Ja sam uzela 3 velike gala jabuke,oljuštila ih i izrendala na krupno.
U zdelicu izmešati šećer, vanilin šećer i kašičicu cimeta i ostaviti sa strane.
Fil vam može biti po izboru...sladak ili slan, ako pravite slano punjenje, izostavite 50 g šećera i vanilin šećer, sve ostalo neka bude isto.
Jabuke, ako želite, možete prvo da malo izdinstate...izrendane jabuke staviti u šerpu zajedno sa šećerom i uz dodatak vrlo malo vode ili soka od jabuka, i dinstati ih dok sva tečnost na ispari i na kraju dodati vanilin šećer, suvo grožđe i cimet i sve to izmešati i onda filovati testo, ali ostaviti da se prvo fil ohladi.
Uzeti jedan deo putera i premazati radnu površinu, staviti jednu jufkicu i sa oklagijom rastanjiti testo u pravougaonik, što više možete.
Premazati jufkicu sa jednim delom omekšalog putera, ocediti četvrtinu izrendanih jabuka, posuti sa 1 kaščicom šećera i cimeta ( u zavisnosti koliko su vam jabuke slatke ) i posuti sa malo suvog grožđa preko.
Sad tako isto uraditi i sa preostale tri jufkice.
Ako imate da vam je malo putera preostalo,slobodno premažite preko zavijenih pužića.
Pripremljene pužiće staviti na pleh, koji je prekriven papirom za pečenje.
Izvaditi iz rerne, pokriti pitice kuhinjskim papirom i ostaviti ih da se ohlade.
Preseći ih na pola, posuti ih sa šećerom u prahu i poslužiti sa đoljom kafe, čaja, mleka,soka....
Prijatno!!!!
Divan recept Zoki.Baš izgledaju posebno
ОдговориИзбришиDžoli, ovo je izuzetno fino i jako mi se dopalo testo.Hvala ti puno.
ИзбришиZoko, pozdrav, jedno pitanjce. Nisam sigurna da sam dobro razumela, prvo premazemo rastopljenim puterom radnu povrsinu, pa preko njega razvijemo koru od testa, pre filovanja ponovo premazemo puterom koru, filujemo i uvijamo. Interesuje me da li sam dobro razumela redosled premazivanja puterom. Jako lepo pita izgleda. Pozdrav, Marija
ОдговориИзбришиDraga Marija,tačno si razumela, prvo se premaže sa vrlo malo putera radna površina, ja nisam otopila puter, već sam ga ostavila da dobro omekša i sa tako omekšalim puterom sam premazala testo i površinu...testo je izuzetno dobro da se radi sa njim i za nas dvoje je ovo bilo dovoljno, ako vas je više, uduplaj količinu. Topli pozdrav i ako još šta zatreba, tu sam. Srećno!!
ИзбришиDraga Zoko, hvala vam. Planirala sam da piticu naravim za vaskrsnji rucak. Javicu vam kako je ispala.
ОдговориИзбришиSvaka ti čast da ćeš da ih praviš za vaskršnji ručak i onda obavezno uduplaj ili troduplaj količinu, u zavisnosti koliko vas je na ručku
Избришиda javim da sam pravila pitu sa visnjama po ovom receptu, doduse, pola mere od testa je bilo u vidu pite, od druge polovine testa sam napravila kiflice, posto su moja mala pomocnica i njen tata jeli pomalo visanja dok su ih cistili, u svakom slucaju, recept je odlican, pozdrav, Marija
ИзбришиMarija, zadovoljstvo je moje i od srca tebi hvala...moraću i ja da napravim pitu od višanja...
Избриши