недеља, 22. фебруар 2015.

Piletina u Provencal sosu

Volim piletinu u sosu i ovom receptu nisam mogla da odolim...dok sam ga videla, znala sam da ću da ga isprobam..., ako imate prilike, probajte ga i vi...



Sastojci:

3 pileće noge, batak i karabatak
po ukusu biber, so ,vegeta mediteranski mix
2 do 3 pune kašike brašna
maslinovo ulje
1 velika glavica sitno iseckanog crnog luka
4 do 5 čena pasiranog belog luka
100 ml belog vina
150 ml pilećeg temeljca
2 lovorova lista
po ukusu herbs de Provence
400 g seckanog paradajza
1 puna kašika seckanog mirišljavog bilja; bosiljka, majčine dušice, peršun
skuvana pasta

Priprema:

Veče pre nego što ćete pripremati ovaj ručak, piletinu očistiti od viška masnoće, ( u originalnom receptu kaže samo karabatak, kod nas je punojeftinije kupiti cele pileće noge nego samo karabatkove i ja sam odlučila da kupim njih, jer mi je to meso potpuno isto ) oprati i osušiti. Iseći svaku nogu da imate dva parčeta mesa.
Posuti sa vegetinim mediteranskim mixom, sveže samlevenim biberom i ako je potrebno so, ja ga nisam dodavala.
Staviti sve u zdelu, pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti u frižider, preko noći.

U veću kesu sipati brašno ( ja nisam dodavala nikakve začine u brašno jer sam marinirala meso, a vi, ako ne marinirate meso, onda dodajte začine u brašno ) dodati piletinu i dobro protresti zajedno sa brašnom, da se brašno zalepi svuda za meso.
Izvaditi meso, otresti od viška brašna.


U veću i dublju šerpu sipati ulje, zagrejati i u zagrejano ulje ispržiti piletinu,da porumeni sa svih strana.
Izvaditi piletinu i ostaviti sa strane.


U isto ulje dodati sitno iseckan luk i pržiti dok vam ne omekša, dodati beli luk i pržiti dok ne zamiriše, dodati belo vino, sve dobro izgrebati sa varjačom okolo i sa dna stranica i pustiti da se vino vrlo malo ukuva, trebate da imate malo gušću smesu.
Vratiti piletinu u šerpu, sipati seckani paradajz preko piletine, dodati oko 150 ml pilećeg temeljca, odozgore posuti sa sitno iseckanim začinskim biljkicama,dodati lovorov list i herbs de Provence, po ukusu i protresti šerpu da se sve sjedini.


Ova vrsta, tj; pečen paradajz na roštilju, je fantastična za ovakva jela, ali,ako ga ne možete naći, koristite onaj koji imate.
Poklopiti, smanjiti temperaturu na minimum i krčkati sve zajedno oko 50 minuta. ( meni je bilo dovoljno 40 minuta )
Proverite povremeno da vam ne zagori, protresite šerpu ili nežno promešati.

Kad je meso skoro gotovo, probati da li je potrebno bibera i soli i staviti vodu za pastu da se kuva uz dodatak jedne kašičice soli i pustiti da voda provri.


Skuvati pastu po uputstvu proizvođača i ocediti je od vode.
Sipati pastu u tanjir staviti po jedno ili dva parčeta mesa, preliti sa sosom i posuti sa sitno iseckanim bosiljkom i peršunom.


Ako nemate herbs de Provence začin dodajte po prstohvat suve začine kao na primer: oregano, majčinu dušicu,ruzmarin, marjoram ( ne znam kako se taj začin zove na srpskom )

Sara and Miki, od srca vam hvala na fantastičnom receptu.

Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. koja je razlika između bataka i karabataka a šta to znači temeljca? Lepo je ka d prvo pržimo pileće meso, ispadne sočnije unutra! njam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Batak je onaj deo gde ima manje mesa a karabatak je onaj veći deo, neko još kaže i zabatak a temeljac je ona tečnost u kojoj se kuvalo meso sa povrćem,od koje skuvamo supu.
      U pravu si, i meni je meso mnogo lepše kad se prvo proprži u ulju pa tek onda kuva.
      Topli pozdrav-

      Избриши
  2. Zorica I came to see Provencal Chicken and wonderful art. Glad you liked it, is a dish that we like and more. I kiss and beautiful Sunday!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sara And Miki...this dish is so good...my husband I loved it and I will make it many more times. Hugs ans kisses :))))

      Избриши
  3. Jako slicno piletini 'Cacciatore' koju svi veoma volimo. Fino pripremljeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pravim je i ja i mi je isto volimo, a svidelo nam se i sa ovim začinima.Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  4. Jako fina i aromatična piletina, volim i vjerujem da ću ubrzo i sama isprobati. Krasno si pripremila i servirala !

    ОдговориИзбриши