Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.
Recept, koji je izglasan je "Punč od vina" i da budem iskrena, jedva sam čekala da ga napravim da vidim kakvog će ukusa biti taj punč...jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....
Recept, koji je izglasan je "Punč od vina" i da budem iskrena, jedva sam čekala da ga napravim da vidim kakvog će ukusa biti taj punč...jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....
Mene ovo jako podseća na liker od citrusa i radije bih ga nazvala liker od citrusa nego punč od vina....pazite, ovo udara u glavu, ja popih malo i već mi se vrti u glavi,znači, kad pijete budite oprezni.
Punč od vina
1 kg šećera
1 l crnog vina
1 l belog vina
2 pomorandže
1 limun
125 ml ruma
Priprema:
U šerpu staviti kg šećera i 2 litre vode i ukuvati u gušći sirup.
U topli sirup dodati litru crnog i litru belog vina, pomorandže i limun isečen na kolutove,poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoje 24 sata.
**** Lično mislim da je kg šećera previše, jer vina su slađa, ja sam stavila samo 150 g jer sam pravila četvrtinu od ukupne količine materijala, za nas dvoje bi to bilo previše da imam 4 litre ovog punča, koji u stvari za mene nije punč, već liker.
Sledećeg dana procediti tečnost, rukama iscediti citruse jer na taj način ćete imati i sok od citrusa.
Dodati 125 ml ruma,po izboru. Ja sam koristila tamni rum a može i svetli, koji god imate u kući. Sve to promešati, sipati u flašu ili ako hoćete možete sipati u veliku zdelu, dodati kockice leda, naseći još limunova i pomorandži i poslužiti sa dosta leda.
Po želji, ovo piće možete i zagrejati i piti i toplo.
**** Ja nisam imala citruse iz domaće proizvodnje, koricu sam oljuštila i bacila, isekla sam samo "meso" od citrusa a u tečnost sam dodala 6 kapi prirodnog ulja od pomorandže i 3 kapi prirodnog ulja od limuna, sve izmešala i ostavila da odstoji sve zajedno.
Ovo je originalni recept iz Patinog Kuvara:
Za vas koji ne čitate ćirilicu:
Prokuvati na vatri kilogram šećera sa 2 litra vode. U sirup dodati litar crna i litar bela vina. Sad dodati 2 pomorandže i 1 limun, isečene na koturove. Izmaći sud i ostaviti da tečnost kisne 24 sata. Posle tog vremena izvaditi limun i pomorandže, pa dodati 125 grama ruma. Služiti piće u čašama, toplo ili hladno.
Zoki, stvarno, svaka ti cast! Sve uspes da ispratis i napravis, i to uvek izgleda lepo. Bravo!
ОдговориИзбришиHvala ti, draga moja Nale i volim da isprobam nove recepte, jer tako širimo lepe recepte da i drugi mogu da ih isprobaju. Topli pozdrav.
ИзбришиI nama se baš dopao. Čak sam i premalo napravila, trebala sam više... :) Zorice, hvala na učestvovanju... :)
ОдговориИзбришиZadovoljstvo je moje i zaista je odlično piće, specijalno nama u ove ledene dane.
ОдговориИзбришиPunč Vam je odlično ispao, svidja mi se njegova boja i bistrina... Svi se nadamo da nam zima neće još dugo trajati pa da možemo da krenemo sa ljetnim varijantama ovih zanimljivih koktela. :)
ОдговориИзбришиHvala ti, draga Biljana i ja, veruj mi, jedva čekam malo toplije vreme. Topli pozdrav.
ОдговориИзбриши