уторак, 10. фебруар 2015.

Praline sa ganache kremom i lešnikom

Bliži nam se dan zaljubljenih,evo vam jedne ideje kako da napravite desert za vaše voljene. Zapakujte ih u ukrasne kutijice, zavežite lepu mašnicu i evo idealnog poklona bez da vas košta puno novca.



Sastojci za 12 pralina

100 g čokolade
75 g mlečne čokolade ili 3 kašike nutele
30 ml slatke pavlake
2 kašike pečenih i seckanih lešnika

Priprema:

Otopiti 75 g čokolade na pari ili u mikrotalasnoj rerni, dodati ostatak čokolade, skloniti sa pare i mešajući otopiti . Vratiti ponovo na paru i zagrejati je vrlo kratko, dovoljno da možete lako da je premažete preko  unutrašnjeg dela kalupa.

Premazati svuda okolo stranica i po dnu,okrenuti kalup naopako da iscuri višak čokolade i staviti u zamrzivač na 5 minuta. 
Ponoviti postupak još jednom.

Dok se čokolada hladi u zamrzivaču,pripremiti fil.

U manju zdelicu staviti čokoladu i pavlaku, zagrejati vrlo kratko, samo toliko da možete da sjedinite pavlaku i čokoladu u meku smesu, ako koristite nutelu i ne morate da zagrejete, možete mešanjem da ih sjedinite, dodati pečene i oljuštene sitnije isečene lešnike i sve sjedinite. U slučaju da vam je smesa puno gusta, dodati još vrlo malo pavlake..sve zavisi od vas, da li volite čvršće ili mekše punjenje. ( kod mene je mekše )

Ohlađen kalup,premazan sa čokoladom, puniti sa pripremljenom kremom do 2/3 a ostatak ostaviti prazan.
Kad ste napunili sve, sipati ostatak otopljene čokolade,ako se čokolada puno ohladila zagrejati ponovo na pari i preliti preko otvora koje ste napunili sa kremom i tupom stranom noža skinuti višak čokolade, tako što ćete vući preko kalupa.
Vratiti u frižider i ostaviti nekoliko sati u frižider ili ostaviti preko noći.

Vrlo pažljivo istisnuti praline iz kalupa, staviti ih u korpice, spakovati i pokloniti ili poslužiti ih.

Količina sastojka puno zavisi od veličine kalupa, ako su kalupi manji, ova količina sastojaka je dovoljna a ako su veći, trebaće vam više, takođe količinu lešnika možete povećati ili smanjiti kako vi volite.



Prijatno!!!!


12 коментара:

  1. Interesantne su i bele i ljubičaste, ali mi je krem kojim ih puniš glavni mamac... Ganaš + lešnik = nirvana! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se jako dopalo ovo punjenje...čokoladu ne volim, ali volim lešnik.Lep desert bez mnogo muke a čokoladu vole svi. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Прелестни бонбони, Зори. Грабвам един веднага!

    ОдговориИзбриши
  3. Благодарим ви , скъпи ми Йоли и аз съм загрижен , че можете да ги вземете и да го подслажда за мен.

    ОдговориИзбриши
  4. Divno izgledaju tako zajedno - ljubicaste i bijele!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno...volim tu boju ali ne volim čokoladu, ali imam ih dosta koji je vole.

      Избриши
  5. Hvala. Postoji Wilton čokolada, koja u stvari nije čokolada ( koja je idealna za cake pops ) koja se zove melts i ima ih u raznim bojama...Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Nikada ih nisam radila, a kupila sam kalup. Pozorno sam pročitala i nadam se da ću krenuti u avanturu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radujem se za tebe jer ćeš videti koliko ih je lako napraviti.Topli pozdrav.

      Избриши