понедељак, 9. фебруар 2015.

Složenac od šampinjona, piletine i krompira

Ne znam da li ima nekog ko ne voli ovu vrstu ručka.


Sastojci:

1.5 kg krompira
2 komada pilećih grudi bez kostiju
1 do 2 grančice majčine dušice
400 g šampinjona
4 do 6 debljih šnita dimljene suve slanine
3 čena belog luka
1 osrednja glavica crnog luka
30 g nekog lako topljivog sira ( mozzarella/gouda/cheddar)
125 ml pilećeg temeljca
65 ml pavlake za kuvanje
po ukusu biber, so, vegetin mix za piletinu
nekoliko struka mladog luka
svež peršun

Priprema:

Piletinu oprati, osušiti i iseći na kockice oko 2 do 3cm veličine.
Pobiberiti i začiniti sa vegetinim miksom za piletinu, sve dobro izmešati i ostaviti u frižider da se meso marinira.

Slaninicu iseći na sitnije kockice i staviti u veći tiganj i ispržiti je, ali, pre nego što je potpuno ispržena, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti zajedno sa slaninom. Na kraju dodati pasirani beli luk i sve ispržiti dok beli luk ne počne da miriše.
Izvaditi isprženu slaninu i luk u jednu činiju i dodati šampinjone, koje ste prethodno očistili i oprali i isekli na 4 dela i pržiti ih dok vam sva tečnost, koju su šampinjoni ispustili, ne uvri.
Dodati sitno iseckano lišće od majčine dušice,pobiberiti i posoliti po ukusu, ali ne previše, jer slanina je slana.

Krompir oljuštiti i oprati i ostaviti u hladnoj vodi.
Pripremiti keramičku posudu, koju možete da koristite u rerni.
Podmazati je sa uljem.

Na dno podmazane posude staviti mariniranu piletinu tako da pokrije celo dno, preko staviti polovinu količine od luka i šampinjona i izrendati polovinu lako topljivog sira, preko staviti onaj drugi deo luka i slanine i preko toga ostatak šampinjona i na kraju izrendati ostatak lako topljivog sira.
Sada uzeti krompir i iseći na tanke listiće, ja sam koristila ovu spravicu, ako je nemate, može i ručno.
Jedan deo krompira samo pobacati svuda preko šampinjona a jedan deo ostaviti i naređati ih u krug, kao na slici.( ne morate, ali izgleda lepše ) Pobiberiti i posliti, ali ne previše.
Izmešati pavlaku za kuvanje i pileći temeljac, ili, ako hoćete može samo pileći temeljac i preliti preko krompira.


Preko krompira staviti pek papir ( da vam se ne zalepi za foliju ) i folijom prekriti i dobro zatvoriti svuda okolo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 225°C oko 15 minuta, smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 40 minuta.
Izvaditi iz rerne, skinuti foliju i skloniti pek papir i peći još 20 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Izvaditi iz rerne, posuti sa još vrlo malo izrendanog sira i ostaviti da se otopi od vrućeg krompira, posuti sa sitno iseckanim mladim lukom i peršunom i poslužiti odmah.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Ukusno, ukusno, ukusno. Ovo je jedan od onih recepata gde se sve stopi i ispreplice:) A, u ustima vatromet cula;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Nale....što mi se dopalo da je jako ukusno i sledećeg dana.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala Jasna i što je najvažnije lako se i brzo naprav a sve ostalo odradi rerna.

      Избриши
  3. Baš nisam imala ideju šta za večeru... I eto, složila sam ga. Peče se, divno miriše :-)

    ОдговориИзбриши