петак, 27. фебруар 2015.

Riblji fileti u sosu od belog luka

Možete da koristite bakalar,škrapinu ili deblje filete bilo koje ribe..ali obavezno probajte ovako pripremljenu ribu,ukus je fantastičan.


Sastojci:

4 x200 gšvežeg bakalara, škrapine
65 g omekšalog putera
1 1/2 kašika sitno iseckanog peršuna
2 velika čena sitno iseckanog belog luka
1 mala glavica ili 2 kašičice sitno iseckane ljutike
pola kašičice senfa
1 1/2 kašika sitno iseckane pršute ili parmezana
1 kašika brašna
2 kašike limunovog soka
po ukusu so i sveže samleven biber
2 kašike ulja
limun

Priprema:

U manju zdelu staviti omekšali puter, dodati sitno iseckan peršun, so,sitno iseckanu ljutiku, pasirani ili sitno iseckani bei luk,senf, šunkicu, ako ne jedete meso, onda staviti sitno iseckan parmezan,biber, limunov sok i kašiku brašna i sve dobro sjediniti.
Ostaviti sa strane.

Ribu oprati i osušiti,posoliti i pobiberiti.
U veći tiganj sipati ulje i zagrejati, staviti ribu i pržiti 4 mnuta, okrenuti ribu i pržiti još 1 minut.


Uključiti rernu na 225°C i ako tiganj može da ide u rernu staviti tiganj i peći oko 2 do 3 minute ( u zavisnosti od debljine filea )
Ako tiganj ima plastične delove, onda kad ste okrenuli ribu i pržili još 1 minut, izvaditi je, staviti u vatrostalnu posudu, staviti preko svakog filea po 1 kašiku smese od belog luka i tek onda staviti u rernu da se peče.

Izvaditi iz rerne, ostatak smese od belog luka staviti u već otopljenu smesu na dnu posude i pustiti da se otopi.
Izvaditi parče ribe, preliti sa sosom od belog luka, dodati šta hoćete da vam bude prilog,kuvani pirinač, može pečeno ili kuvano na pari, povrće, ili kao kod nas orzo pasta sa povrćem i poslužiti toplo.


Ja nisam sigurna da je cod, bakalar na srpskom i da je grouper,škrapina....ali sam našla taj prevod na čika google.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Одговори
    1. Petra, mi smo oduševljeni sa uikusom ribe, pripremljene na ovaj način.

      Избриши
  2. Ribu i sve morske plodove baš često jedemo pa se obradujem kad naidjem na novi recept kao vaj sos sa belim lukom Super.Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blago tebi, ti uvek imaš svežu ribu, okean ti baš nije daleko. Ovaj sos je fantastičan i volela bih da ga isprobaš. Topli pozdrav.

      Избриши