Buhtle na malo drugačiji način.
250 g brašna za hleb
250 g sve namenskog brašna
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 do 2 kašičice soli
250 ml kefira
75 do 100 ml tople vode
80 ml ulja ili otopljene masti
Za punjenje:
11 malih cherry paradajza
11 malih kuglica sveže mozzarelle ili obične mozzarelle
listovi bosiljka ili pesto od bosiljka
i još:
11 malih kuglica sveže mozzarelle ili obične mozzarelle
listovi bosiljka ili pesto od bosiljka
i još:
1jaje
semenke po želji
Priprema:
U sredinu brašna napraviti udubljenje, dodati so,suvi kvasac, šećer,ulje,malo zagrejan kefir ( ako nemate kefir možete da koristite jogurt ili mlaćenicu ) i oko 75 ml tople vode i zamesiti testo.
Isipati testo na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo,koje se ne lepi za ruke.
Ako je potrebno,dodati još malo tople vode ( preostalih 25ml da dobijete meko testo ) meni je bilo dovoljno 75ml.
Testo možete umesiti i mikserom.
Oblikovati testo u kuglu, pobrašniti malo dno vanglice,staviti testo i pobrašniti vrlo blago i odozgore,pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Svaku lopticu premesiti i ostaviti da se odmore, vrlo kratko.
Oprati listove bosiljka ( ako nemate svež bosiljak, koristite pesto od bosiljka ), paradajzu odseći vrh, izvaditi semenke i meso iz sredinu i okrenuti ih naopako da se ocede od viška tečnosti.
Premazati kuglicu sa vrlo malo ulja. Tako uraditi i sa preostalim testom.
Kuglice poređati u kalup,pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti oko 45 minuta da testo naraste.
Premazati naraslo testo sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama po izboru.
Peći u prehodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Ispečene buhtle ostaviti u kalupu 5 minuta na žici, da se ohladi, skinuti obruč i dno i ostaviti da se još malo ohladi.
Poslužiti toplo.
Ja sam koristila vrlo mali paradajz,koji ovde zovu grape ( grožđe ) i koristila sam seckanu mozzarellu, da sam koristila cherry paradajz, mogla bih da koristim sveže loptice mozzarella sira,jer cherry paradajz je mnogo veći od grape paradajza.
Takođe od veličine paradajza će vam zavisiti na koliko delova ćete podeliti testo.Ideju za punjenje sam uzela odavde
Prijatno!!!
Mediteransko i zdavo! Sta to znaci nemansko brasno???
ОдговориИзбришиHvala Demi. Sve namensko brašno je brašno koje možeš koristiti i za peciva i za kolače i torte..što bih ja rekla, univerzalno brašno...ja uvek kad pravim peciva mešam brašno za hleb i to sve namensko brašno i testa su mi mnogo lepša, mekanija i elastičnija.
ИзбришиЧудесно!
ОдговориИзбришиБлагодаря Милена
ИзбришиBogovski!!! Ma, ja bih se odradala od ovog, sto posto. Sramota, al istina. Bravo, Zoki, još jednom! <3
ОдговориИзбришиHvala ti i drago mi je da ti se dopada.
ОдговориИзбришиБлагодаря за доверието, мила Зори. Прекрасно си оформила питката!
ОдговориИзбришиБлагодаря ви за чудесната идея за зареждане , наистина го харесва
ОдговориИзбришиOdlična ideja za punjenje
ОдговориИзбришиEmina, kad am videla punjenje kod Yoli, jako mi se dopala ideja, mada može još puno drugih ideja. Topli pozdrav.
Избриши