Vrlo lagan ručak za vašu porodicu i vas.
Sastojci:
1 kg kuvanog krompira ( oko 6 komada )
350 g spanaća
4 kuvana jaja
1 do 2 paprike
1 praziluk
50 g suve slanine
3 čena belog luka
2 do 3 kašike ulja
100 g izrendanog parmezana
biber i so po ukusu
Za bešamel:
50 g putera
40 g brašna
500 ml mleka
so i biber po ukusu
Priprema:
Skuvati jaja, oljuštiti i iseći ih na sitnije komade.
Krompir oprati i skuvati ga u ljusci, ostaviti da se ohladi. Dok se krompir hladi, pripremiti sve ostalo.
Spanać očistiti i blanširati i dobro ga ocediti od vode. Sitno ga iseckati i ostaviti sa strane. Možete koristiti i smrznut spanać, samo ga prvo odmrznuti i dobro ga ocediti.
U tiganj staviti sitno iseckanu slaninicu ( ako želite, može i bez slaninice ) i isrpžiti je. Izvaditi iz tiganja i ostaviti sa strane,dodati još vrlo malo ulja, ako je potrebno i dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno očistili i dobro oprali.Pržiti ga dok ne omekša, dodati pasirani beli luk i njega pržiti dok ne zamiriše i na kraju dodati oceđen i iseckan spanać i ispržiti sve zajedno nekoliko minuta. Pobiberiti i posoliti po ukusu i ako koristite slaninicu, dodati je i sve izmešati zajedno.
Skloniti sa ringle i ostaviti sa strane da se ohladi.
Napraviti bešamel.
U tiganj staviti puter da se otopi, dodati brašno i pržiti, ali pazite, brašno ne sme da porumeni, naliti sa mlekom i brzo,sa žicom za mućenje mutiti da razbijete sve grudvice i da dobijete glatku smesu. Kuvati 1 do 2 minuta, dodati so i biber po ukusu i skloniti sa ringle.
Oljuštiti krompir.
Pekač, veličine 33cm X 22cm podmazati sa uljem ili sprejom za pečenje.
Uzeti tri krompira i iseći ih na kolutove i pokriti dno sa posude sa kolutovima.
Preko krompira staviti isečenu na kolutove 1 papriku ( ja sam koristila dve ljute, kojima sam izvadila semenke i žilice, bilo bi lepo, radi kontrasta, imati crvenu papriku, ja je nisam imala i koristila sam žutu ) preko paprike staviti pola smese od spanaća, posuti sa polovinom iseckanih jaja i preliti sa pola količine bešamel sosa i posuti sa polovinom izrendanog parmezana.
Ponoviti još jednom sa preostalim materijalom.
Pokriti sa pek papirom, onda staviti foliju preko i ušuškati svuda okolo. ( pek papir stavljam da mi se ne zalepi zadnji sloj / sir za foliju, za pek papir se neće zalepiti ništa )
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta,skloniti foliju i pek papir i peći dok vam ne porumeni.
Ohladiti kratko i poslužiti.
Prijatno!!
Is it possible? I love all your ideas, Zoki! :)
ОдговориИзбришиHugs, my dear friend!
Thank you very much and I am happy that you like it. Have a great day, my friend:)))
ИзбришиDa nema slaninice, bilo bi sve po mom ukusu... Fini ručak! :)))
ОдговориИзбришиGago, slobodno je izbaci, nje nema mnogo i ona samo daje ukus, ali se može bez nje.
ИзбришиTopli pozdrav.
Nikad nisam probala kombinaciju spanaća i krompira. jel ukusno?
ОдговориИзбришиDemi, nama je bilo veoma ukusno. Ja sam napravila da smo jeli za ručak i večeru....probaj nekad i ovu kombinaciju.Topli pozdrav.
ИзбришиOduvijek su me privlacila ovakva jela; zgodno, brzo i ukusno!
ОдговориИзбришиU pravu si.. i mi ih volimo.
ОдговориИзбришиSve sloziš pa ukrčkaš... i, odličnooo! Bez puno muke, a uživancija zagarantovana:)
ОдговориИзбришиTako je, volim ovakve ručkove u kom imam sve što volim.
ОдговориИзбришиZorice OBOZAVAM vase recepte! Tata i ja jedva cekamo svaki sledeci recept da napisete kako bismo pravili. Ovo je danas za rucak i jedva cekam da vidimo kak oce ispasti!
ОдговориИзбришиHvala ti puno i da znaš da si me jako obradovala..ovo je jedno od mojih omiljenih jela, muž i ja nismo znali šta nam je dosta. Od srca ti hvala i pozdrav za tatu i tebe.
ИзбришиПрекрасное блюдо,очень аппетитно!!!:))
ОдговориИзбришиСпасибо вам большое , моя дорогая Nady
Избриши