уторак, 17. фебруар 2015.

Gratin od krompira i spanaća

Vrlo lagan ručak za vašu porodicu i vas.


Sastojci:

1 kg kuvanog krompira ( oko 6 komada )
350 g spanaća
4 kuvana jaja
1 do 2 paprike
1 praziluk
50 g suve slanine
3 čena belog luka
2 do 3 kašike ulja
100 g izrendanog parmezana
biber i so po ukusu

Za bešamel:

50 g putera
40 g brašna
500 ml mleka
so i biber po ukusu

Priprema:

Skuvati jaja, oljuštiti i iseći ih na sitnije komade.
Krompir oprati i skuvati ga u ljusci, ostaviti da se ohladi. Dok se krompir hladi, pripremiti sve ostalo.
Spanać očistiti i blanširati i dobro ga ocediti od vode. Sitno ga iseckati i ostaviti sa strane. Možete koristiti i smrznut spanać, samo ga prvo odmrznuti i dobro ga ocediti.

U tiganj staviti sitno iseckanu slaninicu ( ako želite, može i bez slaninice ) i isrpžiti je. Izvaditi iz tiganja i ostaviti sa strane,dodati još vrlo malo ulja, ako je potrebno i dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno očistili i dobro oprali.Pržiti ga dok ne omekša, dodati pasirani beli luk i njega pržiti dok ne zamiriše i na kraju dodati oceđen i iseckan spanać i ispržiti sve zajedno nekoliko minuta. Pobiberiti i posoliti po ukusu i ako koristite slaninicu, dodati je i sve izmešati zajedno.
Skloniti sa ringle i ostaviti sa strane da se ohladi.

Napraviti bešamel.
U tiganj staviti puter da se otopi, dodati brašno i pržiti, ali pazite, brašno ne sme da porumeni, naliti sa mlekom i brzo,sa žicom za mućenje mutiti da razbijete sve grudvice i da dobijete glatku smesu.  Kuvati 1 do 2 minuta, dodati so i biber po ukusu i skloniti sa ringle.

Oljuštiti krompir.

Pekač, veličine 33cm X 22cm podmazati sa uljem ili sprejom za pečenje.
Uzeti tri krompira i iseći ih na kolutove i pokriti dno sa posude sa kolutovima.
Preko krompira staviti isečenu na kolutove 1 papriku ( ja sam koristila dve ljute, kojima sam izvadila semenke i žilice, bilo bi lepo, radi kontrasta, imati crvenu papriku, ja je nisam imala i koristila sam žutu ) preko paprike staviti pola smese od spanaća, posuti sa polovinom iseckanih jaja i preliti sa pola količine bešamel sosa i posuti sa polovinom izrendanog parmezana.
Ponoviti još jednom sa preostalim materijalom.

Pokriti sa pek papirom, onda staviti foliju preko i ušuškati svuda okolo. ( pek papir stavljam da mi se ne zalepi zadnji sloj / sir za foliju, za pek papir se neće zalepiti ništa )
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta,skloniti foliju i pek papir i  peći dok vam ne porumeni.

Ohladiti kratko i poslužiti.

Prijatno!!



14 коментара:

  1. Is it possible? I love all your ideas, Zoki! :)
    Hugs, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you very much and I am happy that you like it. Have a great day, my friend:)))

      Избриши
  2. Da nema slaninice, bilo bi sve po mom ukusu... Fini ručak! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, slobodno je izbaci, nje nema mnogo i ona samo daje ukus, ali se može bez nje.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Nikad nisam probala kombinaciju spanaća i krompira. jel ukusno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Demi, nama je bilo veoma ukusno. Ja sam napravila da smo jeli za ručak i večeru....probaj nekad i ovu kombinaciju.Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Oduvijek su me privlacila ovakva jela; zgodno, brzo i ukusno!

    ОдговориИзбриши
  5. Sve sloziš pa ukrčkaš... i, odličnooo! Bez puno muke, a uživancija zagarantovana:)

    ОдговориИзбриши
  6. Tako je, volim ovakve ručkove u kom imam sve što volim.

    ОдговориИзбриши
  7. Zorice OBOZAVAM vase recepte! Tata i ja jedva cekamo svaki sledeci recept da napisete kako bismo pravili. Ovo je danas za rucak i jedva cekam da vidimo kak oce ispasti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno i da znaš da si me jako obradovala..ovo je jedno od mojih omiljenih jela, muž i ja nismo znali šta nam je dosta. Od srca ti hvala i pozdrav za tatu i tebe.

      Избриши
  8. Прекрасное блюдо,очень аппетитно!!!:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Спасибо вам большое , моя дорогая Nady

      Избриши