четвртак, 26. фебруар 2015.

Orzo pasta sa limunom i brokoli

Može da vam bude prilog ili lagani letnji ručak...


Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.


Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.




Sastojci:


300 g orzo paste
450 g brokoli ili šparoge
500 ml pilećeg temeljca
500 ml vode
1/4 kašičice kurkume
2 kašike sitno iseckanog peršuna

Za preliv:

1limun; sok i korica
3 čena sitno iseckanog belog luka
pola male crvene papričice, sitno iseckana
50 ml maslinovog ulja
po ukusu morska so i sveže samleven biber

Priprema:

U dublju zdelu staviti izrendanu koricu od limuna, sitno iseckanu papričicu,sok, maslinovo ulje, sitno iseckan beli luk,biber i so i umutiti sa malom žicom da dobijete kremastu smesu. Ostaviti sa strane.

U vatrostalnu posudu iskidati cvetiće brokolija, originalno su trebale da bude šparoge, ali ja ih nisam imala a nije mi se išlo po ovom kijametu da ih kupujem, te sam ih zamenila sa cvetićima brokolija i preliti sa vrelm vodom, ali da su svi cvetići u vodi i ostaviti ih tako dok voda ne bude mlaka, kad je pipnete. Isipati vodu a brokoli ostaviti u cediljku da se ocede.
Po želji, povrće se može skuvati i na pari.

U veću šerpu sipati pileći temeljac i vodu i pustiti da provri,kad provri dodati so i kurkumu i kad ponovo provri dodati orzo patu i kuvati da je kuvana ali još uvek čvrsta, oko 10 minuta.
Ocediti od tečnosti.

Sipati pastu u veću zdelu, dodati oceđeno povrće i sitno iseckan peršun, umutiti preliv i preliti preko salate,sve izmešati. Po želji možete poslužiti toplu ili ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. http://www.krstarica.com/kuvar/glavna-jela/jela-bez-mesa/pasta-sa-povrcem-i-belim-vinom/
    Evo kako ja pravim.
    Mi koristimo ovu pastu da pravmo djuvec, na grckom juveci ali ne volim juveci, samo ovako volim i jos jedan recept pravim.. Mi to zovemo kritharaki sto znaci mala zrna jecme. Zanimljiv i lagan i tvoj recept ali ne bih dodala limun. Prijatno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Demi....mislim da je sve stvar ukusa...meni se dopada sa dodatkom limuna, jer mi je ovo bila salata a onaj ko ne voli ukus ili da mu je kiselo, slobodno može da izostavi.
      Ja puno koristim orzo pastu i volim je. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Divno, ja sam u Turskoj jela čorbicu od paradajza, samo je problem što kod nas orzo ne može da se kupi....pozdrav!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš šteta da je nema po prodavnicama..meni je orzo pasta idealna za mnoge salate i priloge. Pozdrav, draga Snežana.

      Избриши
  3. Super izgleda, obožavam orzo tjesteninu baš mi je fora.

    ОдговориИзбриши