среда, 11. фебруар 2015.

Supa od pečenih paprika

Nikada nisam probala supu / čorbu od pečenih paprika i možda mi nikad ne bi ni palo na pamet da je probam da nisam imala desetak paprika u frižideru, koje sam kupila da napunim jer su deca trebala da dođu...oni su morali da otkažu posetu i hvala bogu da ih nisam napunila, jer mi se nisu jele punjene paprike i onda bih morala ja da im nosim a nije mi se vozilo stotinak km zbog toga. Sinoć me pita muž, šta ću sa ovim paprikama, jer ako nastave da stoje, moraće da se na kraju bace a lično ne volim da bacam hranu bezpotrebno i tako ja odluičim da malo prošvrljam internetom da vidim šta bi moglo od njih da se napravi...lele majko, recepata koliko hoćeš, samo da se odluči šta ćeš. Ja sam odlučila da od jednog dela napravim supu / čorbu i ni malo se nisam pokajala, jer je izuzetno finog ukusa.



Sastojci:


4 osrednje crvene paprike
2 do 3 kašike ulja od semenki grožđa
2 do 3 struka samo beli deo od praziluka
3 do 4 čena pasiranog belog luka
po ukusu tučene ljute paprike
2 pune kašike pirea od paradajza
1 osrednji krompir
1l do 1.5 l pilećeg ili povrtnog temeljca
1 do 2 kašičice balsamico ili sirće od crvenog vina
2 lovorova lista
nekoliko grančica majčine dušice
po ukusu začini; biber, so, vegeta

Priprema:

Ako nemate pečenih paprika, onda prvo ispeći paprike, ( ja sam moje pekla u rerni ispod gornjeg grejača ) staviti ih u posudu i zaklopiti sa tanjirom da se potpare, na taj način se jako lako oljušte.
Oljuštiti i očistiti od semenki.


Dok se paprike hlade vi pripremite sve ostalo što je potrebno.
U šerpu sipati ulje, može i maslinovo i dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno dobro oprali i pržiti ga na tihoj temperaturi, dok ne omekša.
Dodati beli luk,tučenu ljutu papriku, grančice majčine dušice, lovorov list, pire od paradajza i posoliti vrlo malo i nastaviti da pržite na tihoj temperaturi, još nekoliko minuta.
Za to vreme očistiti paprike.
Očišćene paprike dodati u šerpu, očišćen i na kockice isečen krompir, naliti sa pilećim ili povrtnim temeljcem i pustiti da provri.
Kad provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati još dvadesetak minuta.Začiniti po ukusu.


Skloniti sa ringle, izvaditi grančice majčine dušice i lovorov list i sa štapnim mikserom ili u blenderu samleti supu da dobijete gustu i kremastu smesu. Dodati sirće / ocat na kraju, promešati.

Poslužiti je vruću, možete dodati malo kreme fresh ili jogurta i posuti sa sitno seckanim bosiljkom ili peršunom i krupno mlevenim biberom.


Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Ovo je zaista jedna zdrava čorbica, koju bih baš volela da probam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi smo uživali u njoj...paprika mi je izuzetno lepa u ovoj čorbici. Hvala, draga moja.

      Избриши
  2. Jela sam pesto od pečenih paprika i to mi se jako svidelo.I ova tvoja ideja je sigurno ukusna.Ja pravim od bundeve, a znaš kako se ona sveža teško guli.Tako ja celu stavim u rernu i ispečem pa onda očistim.I ukus bude mnogo bolji nego kad je kuvam bez pečenja

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti puno....pravila sam ja i od sveže i od pečene bundeve i meni su oba ukusa odlična, jedino mi je pečena malo slađa zbog tog karamelizovanja...Probaj, ako ti se dopao pesto,dopašće ti se i ova supica / čorbica. Topli pozdrav iz ledenog Toronta.

    ОдговориИзбриши
  4. Pečene paprike obožavam, a ovu varijantu sa supicom nikad nisam probala. Vjerujem da je isto jako fino, tako da pamtim kada bude bilo paprika voljela bih isprobati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, nećeš se pokajati..mi smo se oduševili sa ukusom i što kažeš, kad se nažu dobre paprike po popvoljnoj ceni, vredi je probati. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Fino i aromatično, volim ovakve juhice i to u krem verziji

    ОдговориИзбриши