понедељак, 23. март 2015.

Lisnate kiflice od kukuruznog brašna

U petak je, naš dragi prijatelj slavio svoj jubilarni rođendan, uz njihovu decu i njihove porodice i još nas nekolicine njihovih prijatelja, smo proslavili taj jubilarni rođendan....ja sam ponela dve vrste kiflica, slatke i slane...danas recept za slane.

Ideja za ove kiflice je odavde ali sam ih pravila na svoj način. Ljiljana, hvala ti na ideji za ove kiflice.


Sastojci:

300 g sitno samlevenog žutog kukuruznog brašna
250 ml provrele vode + 50 ml tople vode
500 g + 150 g mekog brašna
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
200 ml surutke ili jogurta
2 jaja
100 ml ulja
2 kašičice soli
8 g praška za pecivo

i još:

150 g smrznutog putera
200 g krem ili feta sir
1 jaje
1 do 2 kašike mleka
semenke po ukusu

Priprema:

U vanglicu sipati sitno samleveno kukuruzno brašno, preliti sa 250 ml provrele vode i dobro izmešati sa varjačom, da se svo brašno navlaži. Ostaviti sa strane da se ohladi.
U toplu vodu staviti kašičicu šećera i kvasac, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Prosejati 500 g brašna a posebno prosejati 150 g ( ovo će vam biti potrebno za doradu testa, meni je za testo trebalo 580 g +20 za doradu )

U ohlađeno kukuruzno brašno, staviti, jaja,prašak za pecivo, ulje, surutku ili tečni jogurt, so,nadošli kvasac i sve to prvo sjediniti mikserom sa spiralnim nastavcima, dodati 500 g prosejanog brašna i sjediniti sa kukuruznim brašnom, trebaće vam oko desetak minuta da sjedinite sve zajedno.
Pobrašniti radnu površinu, isipati testo i sada ga domesiti rukama, ja sam morala da dodajem još brašna da bih dobila glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovatri testo u loptu, pobrašniti dno vanglice,staviti testo i pobrašniti malo i odozgore.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Ako koristite feta sir za punjenje, izmrviti sir, dodati belanac i sve izmešati a žumanac ostaviti za premazivanje.
Ja sam koristila krem sir i imala sam u frižideru 1 žumance, kom sam dodala 2 kašike mleka i sa tim sam premazivala pripremljene kiflice.

Naraslo testo podeliti na 8 istih jufkica.


Rastanjiti prvo 1 jufkicu.
Hladan puter ( ja ga držim u zamrzivaču, laskše mi ga je izrendati kad je smrznut i obično izdelim na onoliko komada na koliko mi treba i onda rendam svaki komadić posebno ) izrendati preko te jufkice, rastanjiti sledeću i preko nje izrendati komadić putera, rastanjiti treću jufkicu, staviti preko i na nju izrendati komadić putera i na kraju završiti sa četvrtom jufkom, preko koje ne rendamo puter. Podviti malo ivice ispod svih jufkica i tako pripremljenu jufku stavimo sa strane.


Sad tako uradimo i sa preostalih 4 jufkica te i njih ostavimo sa strane. ( ako hoćete, možete je staviti i u frižider )


Uzeti prvu jufku od 4 manjih jufkica i rastanjiti je koliko više možete, što je više ratanjite imaćete više navojaka na kiflici.

Iseći prvo na pola pa onda na još pola i onda svaku četvrtinu na onoliko delova na koliko volite da su vam kiflice velike. Ja ih volim manje i podelila sam na 6.

Na svaki početak staviti po komadić krem sira ili kašičicu fete, ako je koristite.

Meni je preostalo malo putera i taj deo sam izrendala preko testa ( uvek koristim onu sitnu stranu jer tako mogu da izrendam manju količinu putera nego na krupnoj strani )


Zaviti kiflice, naređati ih na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ( i ne morate, ako nemate papir za pečenje, ali onda podmazati pleh sa hladnim puterom, trebaće vam dva pleha...ja sam dobila 48 manjih kiflica od ove količine testa ) i pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti ih da odstoje dok se rerna greje.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa, dok se prvo testo peče, ove kiflice neka stoje.
Uključiti rernu na 175°C Pre nego što ćete ih staviti da se peku, premazati ih sa umućenim žumancetom i dve kašike mleka.Posuti ih sa semenkama po izboru.
Peći ih oko 20 minuta ili dok vam pecivo ne porumeni. 


Ohladiti ih i poslužiti....odlični su i sledećeg dana, samo ih malo zagrejati.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Verujem da su odlične kifle sa kukuruznim brašnom.Mnogo volim testa, slana i slatka, da mesim i da jedem, zbog ovog drugog ne radim ih poslednje vreme.Dobra ideja...:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Majo, volim ih i ja i kad ih mesim za nas pojedem nekoliko komada jer ih volim tople a ostalo jede muž...njemu se ništa ne poznaje.

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. Ljiljo, tebi hvala na odličnoj ideji....ja sam ih samo malo uradila na drugačiji način, koji nam se jako dopao.

      Избриши