понедељак, 21. септембар 2015.

Šampinjoni sa ukusom mediterana

Idealno za toplo predjelo ili lagani ručak, pripremite sve ranije i samo ih zapeći kad gosti stignu.


Priprema:

2 veće braon ( crimini ) pečurke po osobi
1 veća glavica crnog luka
3 čena belog luka
150 g sitno iseckane dimljene slanine
oko 100 g svežeg spanaća
150 g izrendan gouda sir
2 pune kašike peršuna ili bosiljka
4-5 sitno iseckanog sušenog paradajza
desetak sitno iseckanih crnih maslinki
maslinovo ulje
so i biber
3 dobro pune kašike svežih hlebnih mrvica ili panko mrvice

Priprema:

Braon pečurke oprati i osušiti ( ako nemate braon, koristite bele šampinjone samo gledajte da kupite malo veće ) i skinuti im drške.

U tiganj staviti sitno iseckanu dimljenu slaninu i pržiti je na suvom tiganju dok se ne isprži i ne ispusti masnoću.
Sada, imate dve opcije, prva je da na istoj masnoći od slanine ispržite luk, ili da izvadite slaninu, staviti je na kuhinjski papir da se ocedi a mast prosuti.
U tiganj dodati maslinovo ulje ( nemojte ga prati jer svi oni fini ukusi od mirisne slanine su se zalepili za dno,ostaviti to ) i kad se zagreje, dodati sitno iseckan crni luk, koji ćete pržiti dok ne omekša.
Dok se luk prži, oprati spanać i sitno ga iseckati i dodati luku, dodati beli luk i pržiti sve zajedno, dok se spanać prži, on će ispustiti tečnost a ta tečnost će vam pomoći da otopi sve one fine ukuse sa dna tiganja.
Spanać ne treba dugo pržiti, samo da omekša.
Dodati sitno iseckan sušeni paradajz, sitno iseckane masline i sve promešati nekoliko puta i skloniti sa ringle da se kratko prohladi.
Kad se prohladilo dodati hlebne mrvice ( ja sam koristila panko mrvice ) sitno iseckan bosiljak ili peršun, oceđenu isprženu slaninu ( za vas, koji ne jedete meso ili svinjetinu umesto slanine možete dodati malo pečenih pinjola i iseći ih na krupnije ) i izrendan sir, posoliti i pobiberiti po ukusu i sve promešati.

Napuniti pripremljene kapice sa pripremljenom masom i staviti ih na pleh, prekriven pek papirom.


Peći ih oko 8 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C..ako masa sa kojom ste punili kapice, izgleda po malo suva, preliti sa vrlo malo maslinovog ulja, pre pečenja.
Poslužiti ih tople sa salatom po izboru kao lagani ručak ili toplo predjelo.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Šampinjoni su ti predivni.Volim da spremam na sve načine gljive.I ovaj recept ću isprobati!Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti, draga Dobrila...volimo ih i mi na bilo koji način. Hvala na poseti i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Pravo malo bogatstvo na sampinjonima; izgledaju za 10.

    ОдговориИзбриши