четвртак, 24. септембар 2015.

Mediteranski kuglof

Kod mene slano uvek može a mužu je sasvim sve jedno, jer on voli i jedno i drugo. Ovaj kuglof je ispao onako, sasvim slučajno od ostataka u frižideru..probajte, možda će vam se dopasti.


Sastojci:

3 jaja
30 ml ulja
100 ml jogurta ili kefira a može i mlaćenica
150 g brašna
pola kesice praška za pecivo
5o g suhomesnato..šunka, suvi vrat, kobasica...
50 g sušenog paradajza u ulju
desetak crnih maslinki
2 kisela krastavčića,sitno iseckanih
pola ljute papričice,sitno iseckane
puna šaka listića bosiljka, sitno iseckanih
oko 50 g feta sir
100 g sitno izrendane mozzarelle
po ukusu so i biber

Priprema:

Manji kalup za kuglof isprskati sprejom za pečenje ili premazati sa uljem i posuti sa brašnom, višak istresti.
Rernu uključiti na 175°C da se greje.

Sve sastojke sitno iseckati, sir izrendati, fetu izmrviti a bosiljak sitno iseckati i staviti sve u zdelu.
Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati.

U veću zdelu za mućenje izmutiti jaja, dodati ulje, so i sveže samleven biber,stalno muteći i na kraju dodati jogurt ili kefir, u zavisnosti šta koristite, i sjedinite zajedno.
Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i žicom sve sjediniti i na kraju dodati svo sitno iseckano i pripremljen nadev i sve dobro sjediniti.

Kašikom, jer testo je malo gušće, sipati u pripremljen kalup za kuglof, poravnjati tako što ćete lupkati kalupom o radnu površinu i staviti da se peče u prehodno zagrejanoj rerni.
Peći oko 25 minuta, proveriti sa čačkalicom da li je sredina pečena, ako je čačkalica čista, znači pečeno je.
Izvaditi iz rerne i ostaviti na žici u kalupu da se malo prohladi, oko 5 minuta i onda vrlo pažljivo preokrenuti i istresti iz kalupa.
Ostaviti da se ohladi.
Iseći na šnite i poslužiti sa kefirom, jogurtom, mlekom ili pivom.

Ovo je neka vrsta carske ili španske pite.


Prijatno!!!

4 коментара:

  1. Thank you so much..this savory cake is very popular in Serbia and we call it Spanish or King's Cake.Great For get together with friends and Family. Warm regards and thank you for visiting my blog:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Super je!
    Uvek dobro bude bez obzira na kombinacije sastava.
    Ja ih isto pravim ali za hrono varijante.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jadranka, od srca tebi hvala a moraću da pogledam i hrono varijantu...Hvala na poseti i topli pozdrav..

      Избриши